Presentatie testgevel Solarix zonnepanelen bij TU Eindhoven

Het Interreg-project PV OpMaat, waar onder meer Energyville, imec en de KU Leuven aan werken, is gericht op een efficiëntere, mooiere en goedkopere integratie van zonnepanelen in gebouwen.

Trefwoorden: #Energyville, #imec, #Interreg-project, #KU Leuven, #PV OpMaat, #Solarix, #TU Eindhoven, #UHasselt, #zonnepanelen, #ZUYD Hogeschool

Lees verder

research

( Foto: PV OpMaat - © Bram Saeys )

ENGINEERINGNET.BE - Composiet is het snelst opkomende materiaal van de 21e eeuw onder architecten. Tegelijkertijd staan zonne-energietoepassingen in gevels en de toepassing van op maat gemaakte dunne filmzonnecellen aan de vooravond van grootschalige toepassing.

Voor dit project is een innovatief gevelpaneel ontworpen en ontwikkeld. In nieuwe composiet gevelpanelen zijn op maat gemaakte dunne film zonnecellen verwerkt tijdens het productieproces. Daarnaast is gewerkt aan een optimale kleurbeleving, zodat de panelen in vorm, maat, textuur en kleur aan te passen zijn.

Op het dak van de Nederlandse TU Eindhoven is een eerste opstelling van zes PV OpMaat Solarix panelen gerealiseerd, die de komende periode getest wordt. De volgende stap is het optimaliseren van de panelen en ze geschikt te maken voor marktintroductie.

Doel van het project is om, op basis van nieuw ontwikkelde productiemethoden, stroom-producerende zonnecelmaterialen zodanig op maat te produceren dat ze optimaal geïntegreerd kunnen worden in bouwelementen.

Voorbeelden van dergelijke producten zijn al in de markt, maar de ambitie om de productie af te stemmen op specifiek gewenste maatvoering in de bouw is nieuw. Het speelt in op de groeiende markt voor het renoveren en energiezuinig maken van woningen en gebouwen in antwoord op publiek beleid.

Het project loopt tot en met 2018 en heeft een budget van 7 miljoen euro, onder meer vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


ACHTERGROND
PV OpMaat is opgezet in het kader van Interreg Vlaanderen - Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Solliance, een Nederlands publiek-private samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen dat zich richt op ontwikkeling van dunne film zonnecellen.

Andere partners zijn het Nederlandse SEAC, het Vlaamse EnergyVille, TNO, ECN, imec, Holst Centre, ForschungsZentrum Jülich, de universiteiten van Eindhoven, Hasselt en Leuven, en ZUYD Hogeschool.