’s Werelds eerste compleet circulaire auto gaat op Europese tournee

De tweepersoons auto, waarvan het chassis grotendeels gemaakt is van suiker en het carrosserie van vlas en biohars, werd door Nederlandse studenten ontwikkeld.

Trefwoorden: #Cosun Innovation Center, #Dinteloord, #Europese steden, #Frank van Noord, #Noah, #recycling, #studenten, #Suiker Unie, #TU Eindhoven, #’s werelds eerste compleet circulaire auto

Lees verder

Techniek

( Foto: TUeCursor )

ENGINEERINGNET.BE - De Noah, ’s werelds eerste compleet circulaire auto, is onlangs onthuld in het Cosun Innovation Center in het Nederlandse Dinteloord. Deze onthulling was tevens het startschot voor een tour langs diverse Europese steden.

Het team TU/ecomotive wil het grote publiek kennis laten maken met de auto, die gemaakt is van volledig recyclebaar materiaal. Het uiteindelijke doel van de studenten is om met de circulaire auto een bijdrage te leveren aan een verlaagde klimaatbelasting.

Suiker Unie sponsort dit om zo nieuwe toepassingen van suiker te stimuleren. “De suikerbiet ontleden we in een bioraffinaderij tot verschillende componenten, die weer grondstof zijn voor andere producten. We staan nog maar aan het begin hiervan”, zegt Frank van Noord, director (VP) R&D and Sustainability bij Suiker Unie.

“Wij geloven dat de toepassingen van suikercomponenten voor nu en in de toekomst legio zijn. En dat deze toepassingen ons een reeks van kwalitatieve en recyclebare producten opleveren, die producten gemaakt met grondstoffen uit de petrochemie op termijn vervangen.”

Anders dan bij veel auto's eindigt dit voertuig na verloop van tijd dan ook niet op de schroothoop. De wagen is volledig recyclebaar, en gebruikte materialen krijgen een herbestemming.

Er zijn geen plannen om de auto op de markt te brengen. Het gaat de studenten vooral om bewustwording, door te laten zien dat een circulaire economie niet alleen toekomstmuziek is, maar dat het vandaag al mogelijk is. Zelfs als dat gaat om complexe producten, zoals een auto.


Animatievideo: