• 09/02/2012

Voedingsbedrijven gaan voor 50% minder zout

Project 'Go Without Salt' heeft een budget van 3.4 miljoen Euro en moet leiden tot voedingsproducten die niet ingeboeten aan kwaliteit, veiligheid en vooral smaak.

Trefwoorden: #Go Without Salt, #zoutreductie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een consortium van Oost-Nederlandse bedrijven gaat zoutvervangende systemen voor voedingsproducten ontwikkelen.

Het doel van het project ‘Go Without Salt’ is een vermindering van ten minste 50% van het keukenzout in voedingsproducten, zonder dat ingeboet wordt aan kwaliteit, veiligheid en vooral smaak. De eerste resultaten worden vanaf 2015/2016 verwacht.

De gezondheidsraad adviseert een maximale inname van 6 gram keukenzout (NaCl) per dag, terwijl de gemiddelde Nederlander ongeveer 10 gram keukenzout per dag binnen krijgt. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een daling van de dagelijkse zoutconsumptie naar 8 gram al 10% minder hartinfarcten oplevert.

Naast TNO bestaat het consortium uit Essensor BV, Heinz BV, Koninklijke Euroma BV, NIZO food research BV en National Starch & Chemical GmbH.

Ronald Visschers, Programmamanager bij TNO: “Met Go Without Salt versterken we elkaars expertise en vergroten we onze kennis om samen te werken aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem.”

Het project ‘Go Without Salt’ heeft een budget van 3.4 miljoen Euro en wordt gesubsidieerd vanuit de Nederlandse provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht.


(KV) (foto Wikipedia)