Kan deeleconomie stilstand bedrijfsvoertuigen tegengaan?

VIL onderzoekt met het nieuwe project ‘Cambion’ en in samenwerking met acht transportbedrijven of ‘fleet sharing’ een oplossing kan bieden voor het probleem van de stilstand van voertuigen.

Trefwoorden: #bedrijfsvoertuigen, #Cambion, #deeleconomie, #deelplatform, #logistiek, #project, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - De deeleconomie is al enkele jaren bezig aan een opmars met als voorbeeld een steeds groter aanbod aan deelwagens.

Maar ook in de logistieke sector wordt het deelprincipe al toegepast: van pools voor het delen van vrachtwagenchauffeurs tot het delen van magazijnruimte.

Platformen brengen vraag en aanbod heel eenvoudig en snel met elkaar in contact maar is dit principe ook toe te passen voor het delen van vracht- en bestelwagens? VIL onderzoekt het in het nieuwe project ‘Cambion’.

De stilstand van transportmiddelen is een probleem waar veel bedrijven mee kampen. Uit een bevraging die VIL deed bij transporteurs en logistieke dienstverleners bleek dat bij 50% van de respondenten transportmiddelen soms stilstaan buiten de piekperiodes, bij een kleine 20% gebeurt dit zelfs vaak.

Bedrijven stemmen hun transportcapaciteit af op piekperiodes, maar deze piek- en dalmomenten kunnen sterk verschillen per bedrijf. Daarom zou fleet sharing een oplossing kunnen zijn.

Met dit project wil VIL nagaan of het mogelijk is om bedrijfsvoertuigen te delen en daardoor kosten te reduceren, extra omzet te genereren door het verhuren van vrije capaciteit of extra opdrachten te kunnen uitvoeren als gevolg van de toegenomen flexibiliteit.

Ruimere benutting van materieel en gedeelde kosten kunnen ook kortere afschrijvingsperiodes mogelijk maken en op die manier toegang bieden tot het nieuwste en meest duurzame (Euro-normen) materieel.

VIL zal de huidige situatie en de belemmerende factoren, zoals o.a. de vergunningsplicht en de aansprakelijkheid, in kaart brengen en er oplossingen voor zoeken. Er zal een ideaal samenwerkingsmodel opgesteld worden, met de bijhorende juridische vereisten. Dit model zal getest worden bij de projectdeelnemers.


Dit zijn de deelnemers aan het project:
Deny Logistics, Eutraco, Exsan (Sany Group), Gilbert De Clercq, Remitrans, Transport Lux, Transport Vanschoonbeek - Matterne en Vincent Logistics.