Renovatiewerken financieren met energiebesparingen

Bedrijven en organisaties die voor energiezuinige investeringen een beroep doen op een ESCO kunnen deze besparingen zonder risico aanwenden om hun investeringen te financieren.

Trefwoorden: #energiebesparing, #ESCO, #renovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: rido / 123rf )

ENGINEERINGNET.BE - Op die manier kan bijvoorbeeld een oud schoolgebouw in één klap future proof worden met een besparing van 80% op de energiefactuur.

Dirk Franco, coördinator van het postgraduaat Energy Efficiency Services aan Hogeschool PXL: “Elk van de projecten start met een inschatting van de energiebesparing die gerealiseerd kan worden: het verschil tussen de huidige en de gewenste energieprestatie. Deze besparing vormt de spil van het contract met de Energy Service Company (ESCO), die het plan voor de energiebesparende maatregelen verder vormgeeft.”

Lieven Vanstraelen, voorzitter van de Belgische vereniging van ESCO-bedrijven: “Denk bij de maatregelen in het geval van het oude schoolgebouw aan dakisolatie, nieuwe ramen en deuren, een investering in de verwarmingsketels, LED-verlichting en een verluchtingssysteem. Na de implementatie van deze energiebesparende maatregels, volgt een nauwgezette monitoring en voert men een strikt onderhoudsplan uit.

Haalt de ESCO de vooropgestelde doelstellingen niet, dan wordt er een boete opgelegd. Presteert men boven verwachting keert men een bonus uit. Op die manier ligt het risico niet meer bij de bouwheer, in het voorbeeld de school, en kan men met de energiebesparing de investeringen financieren.”

Deze alternatieve manier van investeren biedt mogelijkheden om technologische innovatie te stimuleren, die op het business model inhaakt. De ESCO bedrijven zijn immers steeds op zoek naar technologiepartners, die oplossingen bieden om de energiebesparingen te optimaliseren en tevens voldoende garanties kunnen bieden om de gewenste energieprestaties te behalen.