James Allison wint de Dr. Paul Janssen Prijs

Dr. James Allison van het University of Texas MD Anderson Cancer Center heeft de Dr. Paul Janssen Prijs voor Biomedisch Onderzoek, uitgereikt door Johnson & Johnson gewonnen.

Trefwoorden: #biomedisch onderzoek, #Dr. Paul Janssen Prijs, #James Allison, #Janssen Pharmaceutica, #Johnson & Johnson, #kanker, #tumor

Lees verder

research

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - Dr. Allison wint deze prijs zijn zoektocht naar een nieuwe en effectieve strategie om het immuunsysteem te gebruiken voor het behandelen van solide tumoren.

dr. Paul Stoffels, Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson: “De innovatieve benadering van dr. Allison om kanker te behandelen door gebruik te maken van de kracht van het immuunsysteem heeft geleid tot doorbraaktherapieën die hoop bieden aan patiënten over de hele wereld."

Immunotherapie is een behandeling waarbij het immuunsysteem van een persoon wordt gebruikt om ziekten te bestrijden. In de afgelopen decennia is het een belangrijk hulpmiddel geworden bij de behandeling van sommige soorten kanker.

Dr. Allison is de voorzitter van het Department of Immunology, de Vivian L. Smith Distinguished Chair in Immunology, directeur van het Parker Institute for Cancer Immunotherapy's Center bij MD Anderson, en de uitvoerend directeur van het Immunotherapy Platform bij MD Anderson Cancer Center.

Hij heeft een vooraanstaande carrière doorgebracht met het bestuderen van de regulatie van T-celreacties en het ontwikkelen van strategieën voor immunotherapie bij kanker.

Zijn huidige werk is gericht op het verbeteren van blokkades voor immuuncontroleposten die momenteel door clinici worden gebruikt en het identificeren van nieuwe doelen om het immuunsysteem te ontketenen om kanker uit te roeien.


Over de Dr. Paul Janssen Prijs voor Biomedisch Onderzoek
Dr. Paul Janssen was een van de meest getalenteerde en gepassioneerde onderzoekers van de 20ste eeuw. Hij hielp miljoenen levens te redden door zijn bijdrage aan de ontdekking en ontwikkeling van meer dan 80 geneesmiddelen, waarvan er vier nog steeds op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie staan.

De prijs werd in 2004 opgericht door Johnson & Johnson ter ere van de nagedachtenis van Dr. Paul. Sinds zijn oprichting werden 15 vooraanstaande wetenschappers erkend, van wie er twee de Nobelprijs voor hetzelfde werk hebben gewonnen.