Vlaanderen investeert 81,5 miljoen euro extra in binnenvaart

De tonnage op de Vlaamse waterwegen steeg met 2% en het aantal getransporteerde containers steeg met 6%. Minister Weyts wil goederenvervoer via de binnenvaart nu een extra stimulans geven.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #binnenvaart, #investering, #logistiek, #transport, #vervoer, #Vlaamse Regering, #Vlaanderen, #waterwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In de eerste 6 maanden van 2018 werden er 37 miljoen ton goederen vervoerd via de waterwegen. Dat is 2% meer dan in de eerste helft van 2017. Vooral de containers doen het bijzonder goed.

Tussen januari en juni werden er al 429.000 containers vervoerd over het water: 6,27% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De Vlaamse binnenvaart stevent zo af op een absoluut recordjaar, zowel qua vervoerde tonnage als qua getransporteerde containers.

De stijging is het sterkst op de Bovenschelde (+23%), maar ook de Ringvaart om Gent (+5%) en de ABC-as (Zeekanaal Brussel-Schelde en het Kanaal naar Charleroi) (+14%) zetten sterke cijfers neer.

Het vervoer via het water stijgt in quasi alle goederengroepen, vooral bij de voedingswaren (+10%) en metaalproducten (+77%), maar ook de vaste brandstoffen (+8%) en de nijverheidsproducten (+9%) doen het goed.

Weyts geeft de opmars van de binnenvaart nu een bijkomende impuls. Het investeringsbudget voor de waterwegen was al fors opgetrokken, maar nu put hij nog eens 81,5 miljoen euro uit het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven (FFEU), dat gespijsd wordt met overschotten op de Vlaamse begroting.

Het geld gaat onder meer naar de opwaardering van het Kanaal Brussel-Charleroi. Er wordt ook geïnvesteerd in de aanleg van kaaimuren, die het mogelijk maken dat bedrijventerreinen beleverd worden via de waterweg.

En er gaat ook geld naar de bouw van een grote Nieuwe Sluis in Terneuzen, zodat schepen sneller toegang krijgen tot het kanaal Gent-Terneuzen en grotere schepen door kunnen varen naar de Haven van Gent.