Genomineerden Antwerpse Sustainability Award bekend gemaakt

Ashland Specialities Belgium, BASF en CMB zijn de drie genomineerden die dit jaar in aanmerking komen om de Sustainability Award van de haven van Antwerpen te winnen.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #haven Antwerpen, #havenbedrijf Antwerpen, #Sustainability Award

Lees verder

nieuws

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Havenbedrijf Antwerpen, de Maat­schappij Linker­schelde­oever en Alfaport VOKA reiken tweejaarlijks een Sustainability Award uit. Met deze award willen de organisatoren duurzame initiatieven genomen door havengebruikers extra onder de aandacht brengen en bedrijven stimuleren om duurzaam te ondernemen.

Dit jaar werden 18 projecten ingediend en hieruit heeft de jury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel, 3 genomineerden gekozen: Ashland Specialties Belgium, BASF en CMB.

Vanaf nu kan het brede publiek online haar stem uitbrengen (link onderaan). Op 29 november wordt de award uitgereikt aan de opvolger van Ecluse, de winnaar van 2016.


Dit zijn de drie genomineerden:

  1. Ashland Specialities Belgium

maakte indruk op de jury om het hergebruik van regenwater. Ze plaatsten 2 extra bufferbekkens om regenwater op te vangen op de eigen en naburige terreinen. Dit levert een besparing op van 64.000 m³ drinkwater per jaar.

  • BASF werd genomineerd voor zijn nieuwe installatie voor aniline- en energierecuperatie. Het bedrijf produceert jaarlijks 530.000 ton aniline. De bouw van 2 nieuwe units levert 30% recuperatie op van het product en 40.000 ton stoom die hergebruikt kan worden op de site. Daardoor vermindert de afvalproductie met 90% en zijn er jaarlijks 200 vrachtwagentransporten minder nodig.
  • CMB: hun ‘Hydroville’ shuttle is het eerste passagiersvaartuig dat wordt aangedreven door waterstof. Deze brandstof is milieuvriendelijker en het project draagt bovendien ook bij tot een duurzamer woon-werkverkeer.