Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

Trefwoorden: #algengroei, #Avans, #Den Helder, #drijvend, #ECN, #Endures, #Marin, #Nederland, #offshore, #Petten, #Philips, #solar system, #Solliance Solar Research, #Sunrayflex, #TKI, #vervuiling, #weersinvloed, #zoutafzetting

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO - Marc Koetse )

ENGINEERINGNET.BE - Vorige week is Solar@Sea, een eerste praktijktest voor een offshore solarsysteem, gestart. In de Marinehaven in Den Helder (Nederland) werd een drijvend, functioneel dunne-film solarsysteem te water gelaten.

Met dit proefsysteem zal het komende jaar de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden worden geanalyseerd. Dit is een project waarin Solliance Solar Research samenwerkt met Endures, Sunrayflex, Marin, Royal Philips en Avans.

“Omdat dit één van de eerste drijvende dunne-film PV systemen is, is het nog moeilijk om te zeggen welke factoren kritisch zijn waar het de levensduur van drijvende systemen betreft,” aldus dr. Wim Soppe, projectleider Solar@Sea en werkzaam bij Solliance Solar Research.

“Uit deze eerste langdurige praktijkproef hopen we de kennis te ontwikkelen, die nodig is om in de toekomst robuuste offshore systemen te kunnen bouwen," stelt Soppe.

De proef gaat een jaar duren. Gedurende dat jaar zal het systeem enkele keren uit het water gehaald worden om getest en doorgemeten te worden bij ECN part of TNO in Petten. De invloed van het zeewater op de levensduur en efficiëntie wordt op deze manier zo door Solliance Solar Research onderzocht.

Endures en Philips bestuderen corrosie en aangroei van algen en ander zeeleven. Philips onderzoekt of een nieuwe, niet op gifstoffen gebaseerde antifouling methode het drijvend solar systeem voldoende kan beschermen tegen aangroei.