FaunaGuard wordt wereldwijd op de markt geïntroduceerd

De FaunaGuard is inzetbaar bij alle offshore activiteiten, zoals heien en bagger­werkzaam­heden, om door gespecialiseerde onderwater­akoestiek veilig en tijdelijk zeedieren af te schrikken.

Trefwoorden: #Ace Aquatec, #akoustiek, #baggeren, #boren, #bruinvissen, #Erik van Eekelen, #FaunaGuard, #Gemini Offshore Windpark, #heien, #maritiem, #Noordzee, #offshore, #onder water, #springen, #steen installatie, #Van Oord, #zeedieren

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.BE - Van Oord en Ace Aquatec starten een strategisch partnerschap, waarbij de FaunaGuard beschikbaar wordt gesteld aan alle maritieme aannemers en andere geïnteresseerde partijen in de wereld.

Het apparaat kan ingezet worden tijdens alle offshore activiteiten, zoals steen installatie, heien, boren en springen en grootschalige baggerwerkzaamheden, om met behulp van gespecialiseerde onderwaterakoestiek veilig en tijdelijk zeedieren af te schrikken.

Tot nu toe werd dit alleen door Van Oord gebruikt, zoals bij de aanleg van het Gemini Offshore Windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee.

De bruinvismodule is de eerste module die nu op de markt verkrijgbaar is. Beide bedrijven gaan de andere modules de komende maanden en jaren op de markt brengen. Ook gaan ze door met onderzoek om nog meer soortspecifieke modules te ontwikkelen.

Ace Aquatec is een toonaangevend Schots bedrijf in akoestische systemen voor toepassingen op zee, aquacultuur en voor viskwekerijen. Deze samenwerking combineert de achtergronden en ervaringen van beide partijen om er nieuwe hardware voor te ontwikkelen.

Door de toenemende regelgeving ten aanzien van duurzaamheid, zal de rol van het veilig op afstand houden van dieren bij bouwwerkzaamheden belangrijker worden. Het is in veel gevallen zelfs verplicht gesteld om een project te mogen uitvoeren.

'De strategische samenwerking met Ace Aquatec sluit aan bij onze missie om innovatieve en duurzame oplossingen van topkwaliteit te ontwikkelen. Wij willen ervoor zorgen dat onze interne innovaties ook extern beschikbaar worden gemaakt,' aldus Erik van Eekelen, Lead Engineer bij Van Oord.