Bouw reusachtig DEME offshore installatieschip op schema

Op de Chinese COSCO Qidong-scheepswerf verloopt de bouw van de ‘Orion’, een reusachtig offshore installatieschip volgens planning. Het schip zal eind 2019 in gebruik worden genomen.

Trefwoorden: #Chinese scheepswerf, #COSCO Qidong, #DEME, #installatieschip, #offshore, #Orion, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - De ‘Orion’ zal worden ingezet voor de bouw van de grootste offshore windmolenparken, voor installaties in de olie- en gasindustrie en voor de ontmanteling van offshore installaties.

Het installatieschip van 215,5 meter lang heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, wordt uitgerust met een hightech Liebherr-kraan met een hijsvermogen van 5.000 ton en kan zware lasten hijsen binnen een uitzonderlijk grote radius. De lasten kunnen tot een hoogte van meer dan 170 m worden getild.

Bovendien werd het schip ontworpen met een maximum aan dekruimte en draagvermogen, waardoor het over een buitengewone transport- en laadcapaciteit beschikt. Zo kan het schip de zwaarste monopijlers, jackets, windturbineonderdelen en -structuren in één keer vervoeren en de nieuwste generatie multi-megawatt windturbines transporteren en installeren.

Bij het ontwerp van het schip is ook milieuvriendelijkheid een belangrijk criterium. De ‘Orion’ heeft dual fuel-motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien, waaronder vloeibaar aardgas (LNG). Het schip zal een Green Passport en een Clean Design Notation hebben.

Het zal ook andere groene innovaties aan boord hebben, zoals een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen en koelwater omzet in elektrische energie.

Daarnaast is er een zogenaamd kouderecuperatiesysteem, waarbij de warmte die vereist is voor de verdamping van LNG tot aardgas wordt onttrokken aan de accommodatie, waardoor deze gekoeld wordt. Zo kan er energie gespaard worden die nodig is voor de airco.