Water-link sluit groene lening af voor duurzame investeringen

Het Antwerpse waterbedrijf water-link heeft een groene lening van 46 miljoen euro afgesloten bij BNP Paribas Fortis voor onder andere de financiering van de uitrol van digitale watermeters.

Trefwoorden: #Aquaduct, #BNP Fortis Parisbas, #digitale meter, #groene lening, #water-link

Lees verder

Techniek

( Foto: water-link )

ENGINEERINGNET.BE - De groene lening die BNP Paribas Fortis verleent, zal worden gebruikt voor het financieren van investeringen die de duurzaamheid van de watervoorziening bevorderen.

Ten eerste zal water-link investeren in Aquaduct, waardoor jaarlijks 20 miljard liter water minder aangekocht zal moeten worden buiten Vlaanderen. Het project zorgt onder meer voor verminderde energiekosten en een verhoogde leveringszekerheid.

Het tweede doel van de groene lening is de uitrol van 200.000 digitale watermeters. Met die meters wordt het voor de consument eenvoudiger om zijn verbruik op te volgen, wat toelaat om bewuster te worden van het waterverbruik en lekverlies te reduceren.

Ten derde zal de groene lening gebruikt worden voor de uitbouw van het intelligent control center. In een nieuw gebouw in het productiecentrum Zuid te Walem worden vanaf 2020 alle specialismen en informatiesystemen gebundeld om te komen tot een optimaal beheer van de productiemiddelen, de transportinfra en de distributienetwerken.

Dit project kan bovendien worden ingepast in één van de Sustainable Development Goals (SDG), een door de Verenigde Naties gedefinieerde lijst van gemeenschappelijke doelen om onze planeet duurzamer te maken.


ACHTERGROND
Water-link, een intercommunale watermaatschappij, produceert jaarlijks meer dan 160 miljoen m³ water. Afnemers daarvan zijn particulieren, maar ook de industrie en drinkwaterbedrijven maken er gebruik van.

Het bedrijf is actief in de stad Antwerpen, die de grootste aandeelhouder is, en 4 omliggende gemeenten (Edegem, Hove, Mortsel en Zwijndrecht). Tevens staat het in voor het rioolbeheer in Antwerpen, Boechout, Edegem, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Mortsel, Ranst en Schoten.