VLAIO engageert zich in Green Deal Circulair Bouwen

Aan dit initiatief nemen bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren en onderzoekers deel, om circulair bouwen in Vlaanderen te realiseren.

Trefwoorden: #bouwbedrijven, #bouwheren, #bouwmateriaalproducenten, #Circulair Bouwen, #Green Deal, #hergebruik, #materialenpaspoort, #OVAM, #overheden, #recycling, #Vlaamse Confederatie Bouw, #Vlaanderen, #Vlaanderen Circulair, #VLAIO, #waardebehoud

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - De Green Deal Circulair Bouwen is opgezet door Vlaanderen Circulair, de OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw.

Om mee te doen met de Green Deal Circulair Bouwen, moet VLAIO:

  • Ten minste één pilootproject uitvoeren tijdens de looptijd van de Green Deal.
  • Actief deelnemen aan het lerend netwerk waarbinnen kennis en ervaringen wordt uitgewisseld.
  • De onderzoekers van de proeftuin Circulair Bouwen alle relevante data, resultaten en lessen van de pilootprojecten aanleveren.
  • De nodige stappen zetten om de principes van circulair bouwen structureel in te bedden binnen VLAIO.

De deelnemers starten experimenten en brengen hun kennis en ervaring samen in een lerend netwerk. Daarnaast werkt een onderzoeksgroep aan de juridische, economische en andere drempels die deelnemers tegenkomen. Samen worden oplossingen geformuleerd.

Deelnemers van de Green Deal komen vier keer samen om Vlaamse en buitenlandse cases te bespreken. Omdat voor sommige organisaties deze materie helemaal nieuw is, biedt de Green Deal een online basisvorming aan.

In een circulaire bouweconomie worden producten en materialen zoveel mogelijk hergebruikt en het restafval geminimaliseerd. Concreet is in te zetten op drie hoofdprincipes:

  • Veranderingsgericht ontwerpen en bouwen is een ontwerp- en bouwstrategie die er van uitgaat dat de noden en wensen van gebruikers en de maatschappij zullen blijven veranderen.
  • In essentie gaat het erom dat materialen zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycleerd worden met een zo hoog mogelijk waardebehoud. Dit vergt nieuwe businessmodellen en samenwerking doorheen de bouwketen.
  • Materialen kunnen maar hoogwaardig (en veilig) opnieuw ingezet worden als ze een gedocumenteerde historiek hebben. Een materialenpaspoort registreert alle materialen op een digitaal platform en verandert gebouwen zo tot een grondstoffendepot.