Prinses Elisabethbasis in Antarctica CO2-neutraal

Group VHC breidde de energievoorziening van de basis uit met zonne- en windenergie, vernieuwde het batterijsysteem en plaatste op buitenlocaties batterijsystemen voor onderzoeksapparatuur.

Trefwoorden: #Antarctica, #batterijsysteem, #CO2-uitstoot, #elektrisch, #Group VHC, #Guus Luppens, #onderzoek, #poolbasis, #Prinses Elisabethbasis, #scooters, #windenergie, #zero emission, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Group VHC )

ENGINEERINGNET.BE - De Prinses Elisabethbasis ligt op een hoogte van 1.382 meter in Oost-Antarctica. Group VHC heeft het energiesysteem van het station vernieuwd. Dit betrof de installatie van zonne- en windenergie.

Ook is het batterijsysteem van de basis aangepast, waardoor het niet meer nodig is om van een generator gebruik te maken. Hierdoor is de CO2-uitstoot tot nul gereduceerd.

Guus Luppens, expert op het vlak van duurzame energie bij Group VHC, gaf leiding aan het team dat alle verbeteringen doorvoerde op de basis. Hij stelt: “Ik wil me inzetten voor het implementeren van innovatieve technieken die de negatieve impact op het milieu kunnen verlagen. Om dit te kunnen verwezenlijken op zo’n hoogtechnologische locatie met dit zeer ervaren team, was een fantastische ervaring.”

Daarnaast boden Luppens en zijn team ook ondersteuning voor wetenschappers die naar de basis komen voor klimaatonderzoek. Dat onderzoek vindt niet alleen plaats op de Prinses Elisabethbasis, maar ook ver buiten de site.

Om ervoor te zorgen dat wetenschappers gedurende het hele jaar data kunnen verzamelen, zijn er op verschillende buitenlocaties batterijsystemen voor onderzoeksapparatuur geplaatst.

Group VHC is ook betrokken bij het plan om de Prinses Elisabethbasis uit te breiden. “Voorheen bood het station plaats aan 18 personen, terwijl er nu ruimte moet zijn voor 40 personen. Daarom stelden we een plan op om de stroomproductie te optimaliseren, zodat ze kan beantwoorden aan de stijgende energievraag zonder impact op het milieu”, legt Luppens uit.

Tot slot verplaatsen onderzoekers zich vaak met sneeuwscooters naar onderzoekssites. Het gebruik ervan is in kaart gebracht door Group VHC. Vervolgens zijn de nodige maatregelen getroffen om de impact van deze scooters op het milieu te verkleinen door elektrificatie van de vloot. Scooters kunnen nu opladen met gebruik van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie.

Luppens: “De geplande werken zijn goed verlopen en het station is weer klaar om als eerste en enige ‘Zero-Emission’-poolbasis wetenschappers van over de hele wereld te ontvangen.”