Kamp C voert tests uit met grootste 3D-printer ter wereld

Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo, staat de grootste 3D-printer ter wereld klaar om een huis met twee verdiepingen te printen.

Trefwoorden: #3D printen, #bouwen, #huis printen, #Kamp C, #Van Roey

Lees verder

Nieuws

( Foto: C3PO - Kamp C )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel 3D-printen wereldwijd veel aandacht krijgt, is het nog even wachten op de eerste 3D-geprinte woning in Vlaanderen.

Voor dit innovatief project kan Kamp C rekenen op een aantal prominente partners: Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber België werkt ook mee aan het project.

Zo’n vijf jaar geleden startten enkele Belgische universiteiten met de eerste onderzoeksprojecten rond het 3D-printen van bouwonderdelen. De techniek is stilaan klaar voor de volgende fase.

Kai Van Bulck, die voor Kamp C betrokken is bij het C3PO-project, dat de Vlaamse bouwwereld moet klaarstomen voor de technologie: “We zijn op een punt gekomen dat we al die theoretische kennis kunnen uittesten in de praktijk. Dat is precies wat we gaan doen met onze 3D-printer. De voornaamste focus zal zijn om de technische uitdagingen waar de techniek nog voor staat, te overwinnen via trial-and-error.”

Kamp C start momenteel met een demofase. Geïnteresseerde bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn vanaf het najaar welkom om de printer uit te proberen. Die tests zullen helpen om technische vragen uit te klaren. Bedrijven zullen zeker nog tot 2020 met de printer kunnen experimenteren.

Van Bulck: “Het zijn vooral de complexe bouwonderdelen waarvoor de betonprinter een grote meerwaarde heeft. Denk maar aan gewelven of gebogen muren. Vandaag worden die elementen nog op de werf zelf gemaakt. Dankzij de printer is dat binnenkort misschien verleden tijd.”

Volgens Van Bulck zal deze testfase de Vlaamse bouwsector finaal over de streep trekken voor deze technologie.