• 23/02/2012
  • |     BB

Europese Commissie looft onderzoek naar keramische coatings (+video)

Europese Commissie noemt EFECTS–project, met inbreng van UGent, 'uitzonderlijk' en een voorbeeld van hoe een onderzoeksproject de marktontwikkeling kan bevorderen.

Trefwoorden: #EFECTS, #inktjet, #onderzoek, #research, #ugent, #universiteit gent

Lees verder

research

( Foto: EFECTS )

ENGINEERINGNET -- Recent werd het Europees onderzoeksproject EFECTS afgerond en als 'uitzonderlijk' geëvalueerd door de Europese Commissie. EFECTS staat voor ‘Efficient Environmental-Friendly Electro-Ceramics Coating Technology and Synthesis’.

Het project had als doel procedures te ontwikkelen voor het aanbrengen van keramische materialen via ink-jet printen.

De vakgroep Anorganische en Fysische Chemie van de UGent was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de milieuvriendelijke, watergebaseerde inkten die daarbij werden gebruikt.

Momenteel worden industriële keramische coatings overwegend via vacuümtechnieken gemaakt met dure en energieverslindende processen, wat schaalvergroting vaak verhindert.

Binnen EFECTS werd een methode ontwikkeld om dezelfde elektrokeramische lagen te synthetiseren via ink-jet printen. Die methode is veel energiezuiniger en bovendien flexibeler.

De Europese Commissie (Research and Innovation DG) noemt het project in haar evaluatie 'uitzonderlijk' en een voorbeeld van hoe een onderzoeksproject de marktontwikkeling kan bevorderen.

De relevantie van het onderzoek blijkt onder meer uit de 3 patenten die intussen zijn genomen op de nieuwe ontwikkelingen, waaruit mogelijks twee spin-off bedrijven worden uitgebouwd, en uit het feit dat het er een nieuw groot Europees project rond dit thema op stapel staat.

Naast de UGent maakten onderzoeksgroepen uit de universiteit van Cambridge, CSIC-Barcelona en IFW-Dresden deel uit van het consortium, twee overheidsgebonden maar industrieel gerichte onderzoekscentra uit Warschau en Athene en twee kmo's uit Athene en Rheinbach.


VIDEO: