Proefproject Expeditie Circulair geeft boost aan circulaire economie

Het proefproject duurde een jaar en is een cruciale eerste stap in het uitbouwen van een ecosysteem om circulaire ondernemers te ondersteunen en de circulaire economie aan te zwengelen.

Trefwoorden: #circulair, #circulaire economie, #More, #project, #Start it @KBC, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: More )

ENGINEERINGNET.BE - Samen met de klimaatactivisten is ook het bedrijfsleven volop in actie geschoten om de klimaatopwarming terug te dringen. De circulaire economie zal daar een cruciale rol in spelen.

De interesse in circulair ondernemen neemt sterk toe, maar de transitie naar een volledig circulair bedrijfsmodel is complex. Vaak gaapt er nog een diepe kloof tussen de inspiratiefase en de implementatiefase.

Start it @KBC, VITO, Agoria en Sirris sloegen de handen in elkaar om bedrijven te ondersteunen bij die circulaire transitie. Het is de eerste keer dat onderzoekscentra en experts op vlak van de circulaire economie en ondernemerschap op deze schaal samenwerkten.

Vier bedrijven stapten mee in Expeditie Circulair: More (een start-up binnen Start it @KBC die stukadoorafval verwerkt tot interieurproducten), ETAP (verlichting), Out Of Use (recyclage van ICT- en elektrisch/elektronisch afval) en HaTwee (poedercoating).

Eén van de belangrijkste bevindingen van het project was dat een innovatief circulair model geen standaard R&D-project is. Het vraagt om een gestructureerde procesaanpak die veel verder gaat dan het product en die ondernemers snel moeten testen en voortdurend moeten bijsturen.

Voor Start it @KBC moet Expeditie Circulair geen eindpunt zijn maar slechts een eerste stap naar een circulaire toekomst. Ze zijn ervan overtuigd dat een slagkrachtig ecosysteem ook circulaire ondernemers een enorme boost kan geven.

Een voorbeeld hiervan is de start-up More, dat stukadoorafval recycleert en verwerkt tot een soort van pleister waar het hoogkwalitatieve interieurproducten van maakt. Uit Expeditie Circulair bleek dat de milieuwinst van de recyclage grotendeels teniet werd gedaan door de negatieve impact van het transport.

Daarom werd besloten om mini-fabrieken op te richten, die het afval meteen recycleren op dezelfde plaats waar de stukadoors het binnenbrengen.