Galloo start recyclage van batterijen uit elektrische wagens

Het eerste Vlaamse centrum voor de recyclage van batterijen uit afgedankte elektrische, hybride en plug-in hybride wagens is geopend en dit conform de Febelauto-norm.

Trefwoorden: #batterij, #elektrisch, #EU, #Febelauto, #Galloo, #hybride, #lithium-ion, #Menen, #plug-in, #recycling, #Vlaanderen, #wagens

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Febelauto )

ENGINEERINGNET.BE - Elektrische, hybride en plug-in hybride wagens (HE) hebben een industriƫle batterij, vaak van lithium-ion.

Nu deze wagens steeds populairder worden, moet er ook een oplossing zijn om die batterijen correct in te zamelen en te recycleren.

Opdat dit veilig en correct gebeurt, werd Febelauto hiervoor als beheersorganisme aangesteld door de invoerders. Febelauto zoekt in de eerste plaats naar een tweede leven voor deze batterijen voor de stationaire opslag van energie wat dan weer de circulaire economie ten goede komt.

Ofwel worden deze batterijen volledig gerecycleerd volgens de best beschikbare technologie door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en die werken conform de principes van de Europese richtlijn 2006/66 inzake batterijen en accu's.

De invoerders van 42 automerken nemen samen met Febelauto hun producentenverantwoordelijkheid op voor de terugname van de volledige hybride en elektrische voertuigen, inclusief hun batterijen.

Zij ondertekenden onlangs via de federatie Febiac het manifest voor een veilig en milieuvriendelijk beheer van hybride en elektrische voertuigen.

Galloo verwerkt jaarlijks al duizenden autowrakken op haar locatie te Menen. Het bedrijf streeft 100% recyclage na, waarbij elk onderdeel van de afgedankte wagens valt te valoriseren.

Onlangs opende Galloo het eerste erkende centrum dat uitgerust is om batterijen van elektrische en hybride voertuigen op een veilige en transparante manier uit de afgedankte voertuigen te halen.

Dit centrum werkt conform de nieuwe Febelauto-normen voor dit soort batterijen. De uitrusting, veiligheidsvoorwaarden en technische procedures voor de diagnose, verwijdering, ontmanteling en vervanging van batterijen uit HE-auto's staan nauwkeurig in deze norm beschreven.


Animatievideo: