EU subsidie voor omzetten broeikasgassen naar vloeibare chemicaliën

De Universiteit Utrecht ontwikkelt een zeoliet ZSM-5 membraanreactor dat een mengsel van methaan en koolstofdioxide effectief omzet in koolwaterstoffen, zoals benzeen.

Trefwoorden: #activeren, #aromaten, #atmosfeer, #benzeen, #Bert Weckhuysen, #brandstof, #broeikasgas, #C1-moleculen, #chemicaliën, #CO2, #ERC, #EU, #koolwaterstof, #membraan, #methaan, #precursor, #reactor, #Universiteit Utrecht, #vloeibaar, #zeoliet

Lees verder

research

( Foto: frenta - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Door de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen is het mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken.

Dit kan door CO2 af te vangen bij fabrieken, kolencentrales en de cementindustrie. Of door deze direct uit de lucht te halen en om te zetten in chemicaliën voor industriële processen. Dat bespaart op de inzet van fossiele brandstoffen als grondstof.

Nu zijn CO2 en methaan (CH4) beide moeilijk te activeren C1-moleculen. Daardoor kost het veel energie om deze moleculen in beweging te krijgen en om te zetten in andere producten.

Een van de grote onderzoeksvraagstukken van deze tijd is dan ook het vinden van efficiënte en energiezuinige methoden tot omzetting van CO2 en methaan.

Een team van Utrechtse scheikundigen onder leiding van Prof. Bert Weckhuysen ontvangt een Proof of Concept-subsidie van 150.000 euro van de European Research Council (ERC).

Deze beurzen zijn bedoeld om de commerciële en innovatieve potentie van door de ERC gefinancierde onderzoeksprojecten te verkennen.

Het project heeft tot doel een efficiënter proces te ontwikkelen dat direct in combo CH4 en CO2 omzet in hoogwaardige chemicaliën. Meer in het bijzonder wordt een zeoliet ZSM-5 membraanreactor ontwikkeld.

Deze reactor kan een mengsel van CH4 en CO2 effectief omzetten in koolwaterstoffen, met name aromaten zoals benzeen, een veelzijdige platformmolecule voor de chemische industrie.

Het gebruik van benzeen is echter nog maar heel beperkt toegestaan, vanwege de risico's op kanker bij mensen die in aanraking komen met deze stof. Minder slecht voor de gezondheid zijn de benzeenderivaten tolueen en xyleen.

Benzeen is de uitgangsverbinding voor talloze derivaten die meestal via een elektrofiele aromatische substitutie worden bereid.

Voorbeelden zijn nitrobenzeen, aniline, cumeen, mesityleen, dureen, anisol, chloorbenzeen, fenol, styreen, benzaldehyde en benzoëzuur.