North Sea Port spil in pioniersstudie naar grensoverschrijdend samenwerken

Vlaanderen en Nederland onderzoeken in North Sea Port hoe hun grensoverschrijdende samenwerking te verbeteren is inzake vergunningen, procedures en regelgeving.

Trefwoorden: #afval, #buis, #CO2, #energie, #EU, #Geert Bourgeois, #grens, #infrastructuur, #leiding, #LNG, #modal shift, #Nederland, #North Sea Port, #pijp, #procedures, #spoor, #transport, #vergunningen, #Vlaanderen, #wegvervoer, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Een onderzoeksteam gaat allereerst oplossingen zoeken voor tegengestelde wetgeving. Er wordt gekeken naar hoe plannings- en vergunningsregelgeving op elkaar zijn aan te passen.

Hierdoor kunnen grensoverschrijdende infrastructuurprojecten straks sneller doorgang vinden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de aanleg van buis- en pijpleidingen over de grens heen.

Ook worden concrete grensoverschrijdende knelpunten in North Sea Port benoemd. Oplossingen op maat moeten een verbetering opleveren in de grensoverschrijdende infrastructuur en arbeid over de grens.

Bedrijven kunnen hierdoor beter samenwerken op bijvoorbeeld het terrein van transport van scheepsafvalstoffen, LNG of grond en sediment.

Voor North Sea Port biedt dit kansen op het gebied van ondernemen, transport van afval, CO2-transport en werken over de grens.

Bovendien kan door het wegnemen van grensoverschrijdende belemmeringen de modal shift binnen North Sea Port verder worden uitgebouwd. Voorbeelden hiervan zijn de spoor- en watertransportinfrastructuur, het internationale en interregionale wegvervoer en het energietransport.

De onderzoeksresultaten zijn tegen de zomer van 2020 bekend. Het is de bedoeling dat de maatwerkoplossingen die uit dit traject naar voor komen, inspirerend werken voor deze en andere knelpunten in het hele Vlaams-Nederlandse grensgebied. Binnen Europa is dit een pioniersproject. Het volgt uit de Vlaams-Nederlandse Top van 5 november 2018 in Middelburg.

Daar kwam Vlaams minister-president Geert Bourgeois met de Nederlandse minister-president Mark Rutte en de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overeen om grensoverschrijdende samenwerking stevig aan te pakken.

Dit project past ook in het plan van de Europese Commissie om groei en de samenhang in grensregio’s te stimuleren en werkt zo de verdere verdieping van de interne markt in de hand.