Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Trefwoorden: #GREENER, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #RESANAT

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Edmund Vermeulen )

ENGINEERINGNET.BE - Interreg Vlaanderen-Nederland keurde alweer twee projecten goed uit haar vierde oproep: GREENER en RESANAT. Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief ruim 50% cofinanciering, in totaal 3,8 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd.

Vanuit de vraag naar duurzame alternatieven voor plastic ontwikkelt het project GREENER biogebaseerde en biodegradeerbare polymeren met dezelfde eigenschappen als het wijdverbreide wateroplosbare polyacrylzuur.

Hierdoor komen minder microplastics in het milieu terecht, en bij degradatie worden slechts niet-giftige, natuurlijke stoffen vrijgezet. Het is de bedoeling om deze materialen te valoriseren in een zo breed mogelijk scala aan toepassingen, van superabsorbentia in beton, biomedische materialen, cosmetica, papier tot coatings.

Projectverantwoordelijke is de Universiteit Maastricht. Het project loopt van 1 september 2019 tot 30 augustus 2022. Op een totaal budget van ruim 1,5 miljoen euro levert Interreg een bijdrage van 773.500 euro (50%).

In RESANAT werken zeven kleine en grote bedrijven uit Nederland en Vlaanderen samen met kennisinstelling Deltares en de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM) om de herontwikkeling van verontreinigde locaties in Nederland en Vlaanderen te stimuleren.

Conventionele sanerings- en beheerstechnieken zijn kostbaar, energie-intensief, langdurig en vergen dikwijls veel grondwater. RESANAT zet in op innovatie van natuurlijke saneringstechnieken, waarbij planten, micro-organismen, natuurlijke materialen, en wind- en zonne-energie worden ingezet om restverontreiniging te beheersen.

Duizenden locaties in Vlaanderen en Nederland die nog met (rest)verontreiniging kampen, zouden dankzij deze vernieuwende technieken op termijn opnieuw duurzaam inzetbaar kunnen worden.

Projectverantwoordelijke is de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM). Het project is op 1 mei gestart en heeft een looptijd van drie jaar. Het totale budget ligt op ruim 2,2 miljoen euro. Interreg draagt bij met ruim 1 miljoen euro (48,75%).