MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

De openbare vervoersmaatschappij MIVB test sinds kort elektrische zelfrijdende pendelbusjes in het Woluwepark in Brussel. De reizigers kunnen deze gratis gebruiken vanaf eind juni.

Trefwoorden: #MIVB, #RATP, #Solvay, #Woluwepark, #zelfrijdende bus

Lees verder

Nieuws

( Foto: MIVB )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project kwam tot staan door een samenwerking tussen Brussel Leefmilieu (beheerder van het Woluwepark), Solvay, USH (Lab Box/D’Ieteren), de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en de RATP-groep.

De zelfrijdende pendelbusjes kregen de naam "SAM-e", wat staat voor "Smart Autonomous Mobility electric". Het gaat om voertuigen van 4 meter lang en 2 meter breed en die 6 zitplaatsen en 6 staanplaatsen tellen. Deze pendelbusjes werden gebouwd door het Franse bedrijf EasyMile en worden geleased bij USH (Lab Box/D'Ieteren).

De bussen zijn uitgerust met een detectiesysteem (Lidar) aan de 4 hoeken van het voertuig en op het dak. Dankzij de Lidars detecteert de pendelbus vaste en bewegende hindernissen die zijn pad kruisen.

Door de bakens (palen) op het traject kan de pendelbus zich oriënteren. Er worden eveneens haltepalen geïnstalleerd en demonteerbare haltes. Daardoor wordt in- en uitstappen makkelijker en kunnen ze na de test eenvoudig worden weggenomen zodat ze geen sporen nalaten in het beschermde Woluwepark.

De vier batterijen in elke pendelbus bieden voldoende autonomie voor een dag exploitatie en worden ‘s nachts opgeladen.


ACHTERGROND$
Na de eerste test in het Brusselse Woluwepark volgt dan een tweede test op de site van Solvay in Neder-over-Heembeek tussen de herfstvakantie 2019 en krokus 2020.

De RATP-groep is een wereldspeler op het vlak van openbaar vervoer en test sinds 2016 zelfrijdende pendelbusjes in verschillende omgevingen in Frankrijk en daarbuiten, met positief resultaat en erkende expertise.