Twee Belgische startups winnen CLEPA Automotive Innovation Awards

CLEPA, de Europese vereniging van automotive toeleveranciers, kende Phasya een prijs toe voor het driver monitoring systeem en Xenomatix voor het solid state LIDAR voor autonome voertuigen.

Trefwoorden: #Agoria, #automotive, #autonome voertuigen, #awards, #CLEPA, #LIDAR, #Phasya, #Xenomatix

Lees verder

Techniek

( Foto: CLEPA )

ENGINEERINGNET.BE - Deze prijzen worden gezien als de Oscars van de automotive industrie, aldus Agoria. Ze zijn daarom fel begeerd door onder meer de 3.000 bedrijven die direct lid zijn van CLEPA, of indirect via de ruim 20 Nationale Associaties die met CLEPA verbonden zijn.

De verkiezing wordt jaarlijks in samenwerking met Deloitte georganiseerd. Een jury van veertien experten selecteerde innovaties uit de automotive industrie, die uitblinken op vlak van ambitie, relevantie voor de markt, impact en kwaliteit.

Er zijn vier categorieën waarin bedrijven mee kunnen dingen voor een prijs: connectivity & automation, coöperatie, milieu en veiligheid.

Het in Leuven gevestigde bedrijf Xenomatix won in de categorie connectivity & automation de MKB-prijs. Dit is toegekend voor zijn solid state LIDAR voor autonome voertuigen.

Phasya won de MKB-prijs in de categorie veiligheid. Dit voor zijn driver monitoring systeem. Phasya is gevestigd in Seraing.

In de jaren '90 was de Belgische automotive industrie nog met name gericht op assemblage en productie. Maar in de afgelopen decennia is de focus verlegd naar ontwikkeling en productie van complexe systemen met hoge toegevoegde waarde.

Dat werpt zijn vruchten af: niet alleen dit jaar zijn er prijzen toegekend door de CEPLA, maar ook vorig jaar wonnen twee Belgische bedrijven al prijzen bij deze verkiezing, te weten Voxdale en Plastic Omnium.


ACHTERGROND
De Agoria Transport & Mobility Technology Club is voor Belgische automotive bedrijven een deuropener naar de wereldwijde automotive industrie. De Club verspreidt een Automotive Innovation Book naar geselecteerde contacten bij autoconstructeurs en toeleveranciers, en organiseert missies en on-site Tech Days waarin high level contacten worden gelegd.