• 29/02/2012

Schimmelcontaminaties detecteren aan de lopende band

Nieuwe mogelijkheden om groenten, fruit, noten, granen,... te screenen op aan- of afwezigheid van contaminatie schimmels die gifstoffen produceren.

Trefwoorden: #beeldverwerking, #lopende band, #mycotoxine, #Schimmel, #Schimmelcontaminaties, #screenen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Schimmels die landbouwproducten hebben besmet, moeten in een zo vroeg mogelijk stadium uit de voedselketen worden geweerd. Dat geldt zeker voor ‘myco’-toxine producende exemplaren.

Recente innovaties in cameratechnologie en beeldverwerking maken het mogelijk om dit principe aan de lopende band te kunnen toepassen.

*In Aspergillus schimmels is bijvoorbeeld het ‘kojic’-zuur verantwoordelijk voor fluorescentie. Deze kan waargenomen worden onder bestraling met UV (met golflengte tussen 100 en 400 nanometer).

*De technische vorderingen om toxineproducerende schimmels in de processtroom te screenen, zijn in stroomversnelling geraakt door het beschikbaar komen van multispectrale camera’s (zie onderstaande figuur). Ze weten beeldverwerking te combineren met spectroscopie, en meten de reflectie van objecten voor verschillende golflengtebanden.

Figuur (Bron: Computer and Electronics in Agriculture 77):
Schematische voorstelling van het door Kalkan et al. (2011) gebruikte multispectrale imaging systeem.

Bovendien werkten Kalkan et al. (2011) recent een algoritme uit om de meest discriminerende multispectrale data op een zeer snelle manier te kunnen identificeren en op die manier te bepalen welke data van welke spectrale banden weerhouden dienen te worden voor een optimale, real-time detectie.

*Een verdere toename in resolutie, en dus discriminerend vermogen kan bekomen worden met een volgende technologische evolutie die zich aandient: hyperspectrale camera’s. Waar multispectrale camera’s gebruik maken van een tiental (nog altijd brede) golflengtebanden, splitsen hyperspectrale camera’s het spectrum op in een honderdtal smalle kanalen. Zij meten dus de reflectie van objecten in nog groter detail.

Dit alles kan zelfs sneller, compacter en betaalbaarder. Getuige daarvan het prototype dat imec onlangs voorstelde (zie ook "Imec ontwikkelt chip voor hyperspectrale beeldvorming" ).

*Ziet u mogelijkheden voor dergelijke kwaliteits- en voedselveiligheidsanalyses op uw product? Dan is het interessant om weten dat Flanders’ FOOD recent van start is gegaan met het door het IWT goedgekeurde project ‘Sensors For Food’.

Bent u geïnteresseerd in een test op uw grondstoffen of producten? Dat kan via deelname aan het project. Wil u meer weten over dit project of het potentieel van deze toptechnologie? Aarzel dan niet om Flanders’ FOOD te contacteren via steven.vancampenhout@flandersfood.com of veerle.degraef@flandersfood.com. Of kijk op: www.flandersfood.com/projecten/sensors-food .


(KV) (Bron: Flanders’ FOOD) (foto wikipedia)