Antwerpse haven zet experimentele plasticvanger in tegen drijfafval

Port of Antwerp gaat een passieve plasticvanger in het Doeldok plaatsen voor schonere havendokken en binnenwateren. Dit is een ontwerp van het Nederlandse ingenieursbedrijf Allseas.

Trefwoorden: #afval, #Allseas, #Doeldok, #plastic afval, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - Om de havendokken en binnenwateren proper te maken en houden, laat Port of Antwerp dit najaar een passieve plasticvanger te water.

Deze bestaat voor 75% uit gerecycleerde materialen en is modulair bevestigd aan de kade. Daar vergaart hij groot en klein zwerfvuil in een bak van 8 m³.

De plasticvanger is een simpel mechanisch systeem dat werkt op basis van wind, water en zwaartekracht. Een smalle drijvende arm van 100 meter, met een diepte van 1,5 meter, begeleidt het drijvende afval naar de mond van de vergaarbak.

Daar scheidt een reeks filtersystemen het grotere van het kleinere afval. Als dit volzit, hijst een kraanwagen vanop de kade de modulaire bakken op en brengt het afval weg. Het verzamelde plastic zal gerecycleerd worden.

De meest noordelijke hoek van het Doeldok werd als eerste locatie voor de plasticvanger gekozen, omdat deze plek moeilijk bereikbaar is voor de traditionele afvalophaling door het schip Condor.