Pickingrobot vindt weg in chaotisch opslagsysteem (+video)

Andersoortige robots maken steeds meer hun opwachting. De Duitse ‘robotier’ Magazino rondde onlangs een pilootproject bij Zalando in Erfurt met zijn pickingrobot TORU af.

Trefwoorden: #Magazino, #picking, #pickingrobot, #robot, #Zalando

Lees verder

Techniek

( Foto: Magazino )

ENGINEERINGNET.BE - In tegenstelling tot andere automatisaties die hele kratten of palletten verzetten, gebruiken de mobiele TORU-robots artificiële intelligentie en 3D-camera technologie om individuele producten of objecten te herkennen, vast te grijpen en te transporteren. Hierdoor kunnen ze ook om met een ‘chaotisch’ opslagsysteem.

Dankzij hun laserscanners en 3D-sensoren vooraan en achteraan kunnen deze robots autonoom en veilig tussen/met mensen aan de slag. Bij een ‘ontmoeting’ vertraagt de robot eerst, stopt en wacht tot hij zijn weg kan verderzetten. En als zijn route geblokkeerd blijft, zoekt hij een alternatief pad naar zijn bestemming.

Zalando liet de eerste TORU-robots al in 2018 los in Erfurt. Voor de jongste eindproef renden deze robots er drie dagen parallel met mensen in het magazijn, tussen de rekken, om schoendozen in en uit de rekken te schuiven. Snelheid en betrouwbaarheid zouden het verschil maken.

“In alle gebieden deden we beter dan wat vereist werd”, aldus Markus Ruder, project manager bij Magazino en verantwoordelijke voor de opstelling bij Zalando.

De twee robots in het logistieke center in Erfurt verhuizen nu naar hun grotere site in Lahr (Zuid-Duitsland). Deze zomer komen er nog zes robots bij, die aanvankelijk in een eigen gebied ingezet zullen worden om er te ‘leren’.

In een volgende fase worden ze aan het magazijnbeheersysteem geconnecteerd, dat voorziet in een chaotisch opslagsysteem.


 
ACHTERGROND
Magazino werd in 2014 in München opgericht om autonome robots te ontwikkelen en uit te zetten in logistieke omgevingen met stukgoederen die gedreven zijn door de groeiende e-commerce.

Het bedrijf telt nu meer dan 110 medewerkers. Körber Group, Zalando en Fiege Logistik zijn investeerders.


Video: