Fossielvrije staalproductie

Het Hybrit-intiatief, gedragen door SSAB, LKAB en Vattenfall, pleit voor zero emissies in de staalindustrie. Een boodschap die ze willen uitdragen op de UN Climate Action Summit in New York.

Trefwoorden: #CO2-vrij, #Hybrit, #LKAB, #SSAB, #staalproductie, #Vattenfall

Lees verder

Techniek

( Foto: aapsky - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - SSAB (producent van hoogsterkte staalsoorten), het mijnbedrijf LKAB (Europa’s grootste producent van ijzererts) en energieproducent Vattenfall, stellen dat het voor de ijzer- en staalindustrie en de energiesector wel degelijk mogelijk is om zero CO2-emissies te halen.

De staalindustrie is met een aandeel van 7% in de globale CO2-emissies een van de grootste CO2-uitstoters. De drie bedrijven gingen het engagement aan om tegen 2045 hun productie volledig op niet-fossiele brandstoffen om te schakelen.

Dat doen ze via de joint venture Hybrit Development (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) die het gebruik van steenkool/cokes in de waardeketen wil vervangen door groene elektriciteit en waterstof, goed voor zo’n 15 TWh per jaar. Er is een duidelijke tijdlijn afgesproken en er wordt geïnvesteerd.

Het project ging van start in de lente van 2016. De pilootfase, die loopt tot 2024, zou zo’n 130 miljoen euro kosten. Het Zweedse Energieagentschap komt tussen voor 46,6 miljoen euro. Het industriële proces wil men tegen 2035 helemaal op punt hebben.

In de zomer van 2018 is alvast gestart met de bouw van een pilootfabriek op de Svartön-site van SSAB in het Zweedse Luleå. Daar zal waterstof geproduceerd worden en zal de directe reductie van ijzererts met deze groene waterstof gebeuren.

Daar staat ook een project in de stijgers voor de opslag van die waterstof. Deze zomer is ook begonnen aan de bouw van een pilootfabriek voor de productie van niet-fossiele pellets in Malmberget.

SSAB wil ondertussen zijn CO2-uitstoot in Zweden met een kwart terugbrengen tegen 2025 door zijn hoogoven in Oxelösund om te bouwen tot een elektrische vlamboogoven. Tussen 2030 en 2040 volgen dan ook zijn hoogovens in Luleå en het Finse Raahe.


ACHTERGROND
Het huidige ertsgebaseerde staalproductieproces zet ijzerertspellets om in metallisch ijzer via reductie in een hoogoven. De reactie van het ijzeroxide en de koolstof vormt ijzer, dat verder moet verwerkt worden, en CO2.

Het Hybrit-proces zal ijzererts rechtstreeks reduceren met fossielvrije elektriciteit en waterstof. Die laatste wordt aangemaakt via de elektrolyse van water met behulp van fossielvrije elektriciteit.

De waterstof reageert met de zuurstof in het ijzererts en vormt metallisch ijzer en waterdamp.