Nieuwe Gentse innovatieve zone focust op binnenvaart

Het Gentse bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde werd onlangs geopend en wordt de thuisbasis van bedrijven die zich specialiseren in kenniseconomie, logistiek en watergebonden distributie.

Trefwoorden: #binnenvaart, #De Vlaamse Waterweg, #distributie, #Eiland Zwijnaarde, #Gent, #kenniseconomie, #logistiek, #Tech Lane Ghent

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tech Lane Ghent )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijventerrein telt 35 hectare en is gelegen in Tech Lane Ghent, een innovatieve zone in het zuiden van Gent. Er is rechtstreekse toegang tot de E40, R4 en de Boven-Schelde.

“Bedrijven die zich hier vestigen, kunnen genieten van alle troeven die de waterweg hen biedt”, aldus Dominique Van Hecke, algemeen directeur van De Vlaamse Waterweg.

“Binnenvaart is een volwaardig alternatief voor het wegvervoer, elke vracht die via de watersnelweg kan gaan, moet niet over de weg.”

Naast logistieke en distributiebedrijven, die hun vrachten via het water transporteren, mikt Eiland Zwijnaarde op innovatieve vennootschappen, gespecialiseerd in toekomstgerichte technologie.

Universiteit Gent is één van de eerste geëngageerden. Zij huisvesten in een trendy groen campusklimaat, waar co-creatie, living lab en deelbare gemeenschappelijke infrastructuur centraal staan.

“In zo’n klimaat kunnen nieuwe ondernemingen het daglicht zien en bestaande verder doorgroeien”, verklaart Sofie Bracke, voorzitter van de Raad van Bestuur van Eiland Zwijnaarde.

Ontwikkelaars Alinso Group, het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf (sogent), de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) en de Vlaamse Investeringsmaatschappij (PMV) hebben ervoor gezorgd dat het bedrijfseiland hoge internationale standaarden haalt rond duurzaamheid, ecologie en architectuur.

Om het eiland bereikbaar te maken voor gemotoriseerd verkeer, legde het Agentschap Wegen en Verkeer de op- en afrit van de R4 al opnieuw aan. Plan is om van Eiland Zwijnaarde een economische hotspot te maken, die op termijn 3.000 jobs zal opleveren.