Dilemma: to 3D print or not to 3D print ?

Al verschillende jaren is te horen dat 3D-printen een disruptie zal teweegbrengen in de maakindustrie. De technologieën ontwikkelen zich snel en worden betrouwbaarder.

Trefwoorden: #3D, #3D print, #Agoria, #onderneming

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Agoria en PwC hebben de stand van zaken van industrieel 3D-printen in België opgemaakt. (1) Het leek ons belangrijk om na te gaan of de Belgische ondernemingen die optimistische berichten in de praktijk kunnen bevestigen. De verdeeldheid was verrassend.

Alle bevraagde ondernemingen verwachten dat hun business in de niet al te verre toekomst zal groeien dankzij 3D-printen. De ontwikkeling van de technische mogelijkheden heeft zelfs de meest terughoudende bedrijven overtuigd. We ontmoetten veel bedrijfsleiders die de technologische ontwikkelingen volgen en die openstaan voor veranderingen in hun business. De hamvraag voor die bedrijfsleiders is of ze het voortouw moeten nemen en of ze in die technologie moeten investeren.

Het is onmogelijk te voorspellen welke impact 3D-printen op de rentabiliteit van een onderneming zal hebben als er intern geen kennis is van de technologie in combinatie met kennis van de processen en producten van de onderneming. Daar is maar één oplossing voor: ruimte scheppen om te experimenteren, te beginnen met kleine projecten zonder al te veel risico's.

Een werktuig op maat voor de assemblagelijn, de (tijdelijke) vervanging van een niet-kritiek onderdeel,… Die eerste tests maken het mogelijk om zich de technologie eigen te maken. De ondernemingen, die overtuigd waren van de toegevoegde waarde van 3D-printen, hadden allemaal gemeen dat ze eerst interne knowhow hadden opgebouwd alvorens ermee aan de slag te gaan in hun productieprocessen.

Ondernemingen die hun producten willen verkopen
Sommige ondernemingen investeren al jaren in 3D-printen, met name in de vliegtuigbouw en de energiesector. Hoewel 3D-technologieën als voldoende matuur worden beschouwd om de universitaire laboratoria te ruilen voor de bedrijfswereld, ontbreekt het nog wat aan industriële maturiteit.

Die kloof moet worden gedicht door industriële ontwikkelingsprojecten in ondernemingen, te beginnen met hun eigen toepassingen. Dit type projecten wordt minder gesubsidieerd omdat de risico's kleiner zijn dan bij fundamenteel onderzoek. In het geval van 3D-printen is de methode echter zo disruptief dat ondernemingen heel sterk in ontwikkeling moeten investeren terwijl het resultaat heel onzeker is aangezien het niet gegarandeerd is dat het een afgewerkt product met de vereiste specificaties oplevert. Bovendien is het niet zeker of die producten verkocht zullen kunnen worden.

Potentieel voor de Belgische economie dat ondersteuning vergt
België heeft onbetwistbare knowhow op het vlak van 3D-printen, wat o.a. te danken is aan enkele pioniers. De Belgische industrie moet dan ook worden geholpen om zich die technologie eigen te maken door ervoor te zorgen dat heel specifieke industriële onderzoeksprojecten kunnen worden gefinancierd, rekening houdend met het reële risico.

Er staat heel wat op het spel. Niet alleen zal 3D-printen onze ondernemingen efficiënter en concurrentieëler maken, maar het wordt daarmee ook mogelijk om productie met hoge toegevoegde waarde naar België terug te brengen, wat onze economie en werkgelegenheid ten goede zal komen.


door Camille Mommer, business group leader manufacturing Agoria

(1) De studie is gratis beschikbaar op www.agoria.be