Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Trefwoorden: #ammonium, #broeikasgas, #methaan, #microben, #Radboud Universiteit, #Universiteit Utrecht, #zeebodem

Lees verder

research

( Foto: chva - 123rf )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de afbraak van organisch materiaal komen methaan en ammonium vrij. Methaan is een sterk broeikasgas en ammonium is giftig.

In zeebodems verwijderen microben deze schadelijke stoffen, maar hoe dat precies werkt is niet bekend. Het is daarom nog lastig om te voorspellen hoe zeebodems reageren op veranderingen die door de mens zijn veroorzaakt, zoals klimaatopwarming en eutrofiëring.

Prof. dr. Caroline Slomp, geochemicus aan de Universiteit Utrecht, en prof. dr. Mike Jetten, microbioloog aan de Radboud Universiteit, combineren in dit nieuwe onderzoek hun expertise. De onderzoekers willen achterhalen welke microben verantwoordelijk zijn voor de afbraak van methaan en ammonium in de zeebodem.

Een volgende stap is om te analyseren hoe micro-organismen deze schadelijke stoffen in de zeebodem afbreken, dus welke chemische reacties daarbij een rol spelen. Ook wordt onderzocht wat de impact van deze processen is op ons milieu.

Door het combineren van veldwerk, experimenten in het lab en de allernieuwste biogeochemische computermodellen verwachten de onderzoekers een doorbraak in de kennis over hoe micro-organismen de biogeochemie van de aarde beïnvloeden.


ACHTERGROND
Slomp en Jetten hebben een ERC Synergy subsidie ontvangen voor hun onderzoek. Deze subsidies zijn de grootste en meest competitieve subsidies van de European Research Council.

Ze worden toegekend aan ambitieus onderzoek waarin wetenschappers interdisciplinair samenwerken. Dit jaar werden er slechts 37 subsidies toegekend.