Europees project gaat zeevriendelijke composieten ontwikkelen

Het EU-project SeaBioComp richt zich op de ontwikkeling en productie van nieuwe biobased thermoplastische composieten die vezelversterkte composieten van aardolie kunnen vervangen.

Trefwoorden: #biobased, #biopolymeren, #composiet, #EU, #Interreg, #microplastic, #recycling, #SeaBioComp, #thermoplastisch, #vezelversterkt, #VLIZ

Lees verder

Techniek

( Foto: SeaBioComp )

ENGINEERINGNET.BE - Het SeaBioComp-project brengt 11 partners uit de 2Seas-regio samen en dekt daarmee alle kustgebieden langs de zuidelijke Noordzee en het Kanaal: Engeland, Frankrijk, Nederland en België.

Het project gaat demo’s ontwikkelen van bio-gebaseerde composieten ter vervanging van vezelversterkte composieten. Deze composieten worden nu nog veel in de maritieme industrie gebruikt.

Denk maar aan componenten voor de visserij en zeewierkwekerijen, installaties voor het oogsten van golf-, wind-, of getij-energie, boten, pontons, verankeringen en onderdelen van boeien.

De nieuwe biocomposieten zorgen voor minder afhankelijkheid van fossiele olie. Ook leidt het tot minder uitstoot van broeikasgassen en de ecotoxische impact van microplastics is lager. De thermoplastische biopolymeren worden recycleerbaar.

Het project stelt ook analytische protocollen op om de robuustheid van de nieuwe materialen te testen op lange termijn, en meetmethodes vastleggen om de verminderde ecologische impact op het mariene milieu te evalueren.

Het Belgische kennis- en technologietransfercentrum Centexbel leidt SeaBioComp, en brengt experts in polymeeronderzoek, textiel- en composietvorming samen met mariene instituten, sectorclusterorganisaties en overheden.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voert onderzoek uit voor het project waarbij het de projectpartners voorziet in kennis over experimenten met biobased plastics in het mariene milieu.

Het project is in maart 2019 gestart en loopt tot augustus 2022. SeaBioComp is opgezet in het kader van het EU Interreg 2Seas-programma, binnen het thema technologische innovatie.