UHasselt opent Applicatiecentrum Beton en Bouw

In het nieuwe state-of-the-art onderzoekscentrum zullen betonstructuren en gebouwconcepten getest worden op onder andere hun maximale windbelasting en aardbevingsbestendigheid.

Trefwoorden: #Applicatiecentrum Beton en Bouw, #betonstructuur, #bouwmethode, #UHasselt, #Vlaamse Grindfonds

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Voor het testen van allerhande bouwmethodes, materialen en constructies op onder meer hun sterkte-eigenschappen wordt gebruik gemaakt van proefwanden van wel 7 meter hoog en 1 meter 20 dik. Genoeg om krachtswerking aan te kunnen vergelijkbaar met de waterdruk bij een stuwdam van 15 meter hoog.

“We gaan hier constructies van 3 bouwlagen hoog of betonstructuren van wel 40 meter lang testen op hun stabiliteit”, legt prof. dr. ing. Bram Vandoren van de onderzoeksgroep Bouwkunde uit.

"Via hydraulische vijzels vastgemaakt aan de proefwanden wordt druk uitgeoefend op deze structuren tot er scheuren ontstaan, of deze breken."

De totale kostprijs voor dit project bedraagt 6,1 miljoen euro. 4,2 miljoen euro hiervan is afkomstig uit het Vlaamse Grindfonds. De provincie Limburg schonk het perceel in erfpacht aan UHasselt, voor een symbolische euro.

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, stelt: “Het gerichter aansluiten van opleidingen en faciliteiten bij de behoeften van de Limburgse arbeidsmarkt primeert hier sinds dag één. Onze 2.550 bouwbedrijven, waarvan 98% kmo’s, zorgen voor een tewerkstelling van bijna 25.000 Limburgers.”

“Op korte tijd is op het Wetenschapspark een sterke bouwcampus in stelling gebracht”, aldus Tom Vandeput gedeputeerde van Economie. "Onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en overheid werken hier samen aan de bouwsector van de toekomst."

"Deze samenwerking is nodig om de bouwsector te transformeren naar een technologische en innovatieve sector. In de economische groeistrategie van de provincie en POM Limburg blijft de bouwsector een sterkhouder die zorgt voor innovatief ondernemerschap, en jobs."

In juni 2018 ondertekenden Confederatie Bouw Limburg en UHasselt hiertoe ook een charter ‘levenslang ondersteunen, begeleiden en informeren van de bouwprofessional’.