Kleinste dwergplaneet van ons zonnestelsel ontdekt

Astronomen hebben, met behulp van het SPHERE-instrument van ESO’s Very Large Telescope, ontdekt dat planetoïde Hygiea de kleinste dwergplaneet is met een diameter van 430 kilometer.

Trefwoorden: #astronomen, #Ceres, #dwergplaneet, #ESO, #Hygiea, #Pluto, #Very Large Telescope, #zonnestelsel

Lees verder

research

( Foto: ESO/P. Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS )

ENGINEERINGNET.BE - Hygiea voldoet aan drie van de vier voorwaarden voor de classificatie als dwergplaneet: ze draait om de zon, is geen maan en heeft (anders dan een planeet) niet de omgeving van haar omloopbaan schoongeveegd.

De laatste voorwaarde is dat zij voldoende massa heeft om, met behulp van haar eigen zwaartekracht, min of meer een bolvorm aan te nemen. Dat hebben de waarnemingen met ESO’s Very Large Telescope van Hygiea nu uitgewezen.

De astronomen hebben de SPHERE-waarnemingen ook gebruikt om de grootte van Hygiea te bepalen. Haar diameter blijkt iets meer dan 430 kilometer te bedragen. Pluto, de bekendste dwergplaneet, heeft een diameter van bijna 2.400 kilometer, terwijl Ceres bijna 950 kilometer groot is.

De waarnemingen laten ook zien dat er op Hygiea geen omvangrijke inslagkrater te vinden is. Dat is merkwaardig omdat Hygiea aan het hoofd staat van een van de grootste families van planetoïden, bestaande uit 7.000 objecten die allemaal uit een en hetzelfde moederlichaam zijn voortgekomen.

Astronomen dachten dat de gebeurtenis die tot de vorming van deze grote familie heeft geleid een groot, diep litteken op Hygiea heeft achtergelaten. Maar hoewel de astronomen 95% van het oppervlak van Hygiea konden bekijken, hebben ze maar twee duidelijke kraters ontdekt. Geen van beide is groot genoeg om de oorzaak te zijn geweest van de inslag waarbij de Hygiea-familie is ontstaan.

Om deze kwestie verder te onderzoeken, heeft het team computersimulaties gedaan. Uit de resultaten daarvan leiden de astronomen af dat zowel de bolvorm van Hygiea als de bijbehorende grote familie van planetoïden waarschijnlijk het resultaat zijn van een frontale botsing met een object dat een diameter van 75 tot 150 kilometer had.

Bij deze krachtige inslag, die ongeveer 2 miljard jaar geleden zou hebben plaatsgevonden, zou het moederlichaam volledig verbrijzeld zijn. Uit de nadien weer samenklonterende brokstukken ontstonden de bolvormige planetoïde Hygiea en haar duizenden metgezellen.


)