Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Trefwoorden: #anttene, #BELSPO, #ExoMars 2020-missie, #IKI, #instrument, #Kazachok-platform, #Lander Radioscience, #LaRa, #Mars, #rotatie, #Russische Academie van Wetenschappen, #Space Research Institute, #transponder, #Véronique Dehant

Lees verder

research

( Foto: LaRa )

ENGINEERINGNET.BE - LaRa bestaat uit een coherente transponder en drie antennes: een ontvangende antenne en twee zendantennes. Het doel is om het rotatiegedrag van Mars te meten.

Met deze meting kunnen de fysische eigenschappen van het inwendige van de rode planeet worden geëxtraheerd, met name de kern. Het LaRa-team kijkt ernaar uit om gegevens van dit instrument te ontvangen tijdens zijn werking op Mars.

De finale inspectie van LaRa werd eind juli uitgevoerd bij het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen (IKI). Deze inspectie omvatte elektrische en mechanische compatibiliteitstests met het Russische platform.

De tests werden uitgevoerd in een steriele omgeving, om besmetting van Mars met biologische sporen van de aarde te voorkomen. Op 7 november werd de goedkeuring uitgesproken op basis van de testresultaten tijdens de Test Review Board, een soort diploma uitreiking.

"Dit is een prachtige prestatie, omdat LaRa het resultaat is van vele jaren toegewijd werk", aldus Véronique Dehant, project manager van LaRa.

Het transpondergedeelte van het instrument werd ontwikkeld, geproduceerd en getest door Antwerp Space en de antennes door UCLouvain. LaRa is klaar voor integratie op het Russische Kazachok-platform. De lanceringsdatum van de raket naar Mars is gepland in juli 2020.

België financiert via het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) de ontwikkeling en bouw van LaRa, met de steun van het ESA PRODEX-programma.