Antwerp Gateway terminal krijgt nieuw operationeel gebouw

Terminaloperator DP World Antwerp trekt een nieuw operationeel gebouw op zijn containerterminal aan het Deurganckdok op. Dit moet de operationele spil van de terminal worden.

Trefwoorden: #containerterminal, #DP World Antwerp, #energiezuinig, #grondslots, #operationeel gebouw, #stapelkranen, #Terminaloperator, #terminalverkeer, #Tom Mortelmans, #Van Roey, #verwarmingstechnieken

Lees verder

Techniek

( Foto: DP World Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe operationele gebouw maakt deel uit van een investeringsplan van 197 miljoen euro. Hiermee wil DP World Antwerp tegen 2025 een extra capaciteit van 900.000 containers op zijn terminal creëren, zodat ze van 2,5 miljoen containers naar 3,4 miljoen gaan.

In de nieuwbouw, dat het kloppend hart van de terminal wordt, komen betere faciliteiten voor havenarbeiders. Daarnaast zullen ook het operationeel management, zoals scheeps- en yardplanning, en enkele administratieve diensten er zetelen.

Het bedrijf heeft nood aan extra containercapaciteit. Bij gebrek aan ruimte om uit te breiden zal de terminaluitbater de komende jaren een stuk van zijn terrein herinrichten en inbreiden dankzij de installatie van nieuwe stapelkranen.

De nieuwbouw, die op een boogscheut van het oude gebouw komt, maakt ook deel uit van dit plan. Op de plaats van de voormalige faciliteit worden een 1.000-tal extra grondslots voor containers gecreëerd.

“Met de aanleg van dit solide en duurzame gebouw wil DP World zich verankeren in de Antwerpse haven, als teken van onze long term commitment.” zegt COO van DP World Antwerp, Tom Mortelmans.

De inplanting van het gebouw op de site is opmerkelijk. Het zal over een rijweg heen gebouwd worden, bovenop doorgaand terminalverkeer, en er moest ook rekening gehouden worden met factoren als hoogspanningslijnen, spoorbundels, wegen, tunnels, water- en gasleidingen.

Door innovatieve verwarmingstechnieken zal het gebouw bijzonder energiezuinig zijn. “Het nieuwe operationele gebouw zal een eyecatcher vormen aan het Deurganckdok. Met een koperkleurige glazen gevel, geïntegreerde duurzame verlichting en de opmerkelijke vorm, geïnspireerd op het dok, zal het gebouw dag en nacht een herkenbaar baken voor shiftwerkers en bezoekers worden,” besluit Mortelmans.

Het nieuwe gebouw zal in de zomer van 2021 klaar zijn. Het ontwerp is van de hand van Areal Architects en de constructie wordt opgetrokken door aannemer Van Roey.


Op de foto:
Marc Van de Vijver, Burgemeester van Beveren en Rob Harrison, CEO DP World Antwerp in het bijzijn van enkele havenarbeiders.