Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Trefwoorden: #beveiligingstool, #camera, #data, #dekzeilen voor vrachtwagens, #detecteren, #havens, #Haven van Antwerpen, #Moerdijk, #North Sea Port, #PASSAnT, #Rotterdam, #sensoren, #slimme hekwerken, #Zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Het project PASSAnT ontwikkelt hoogtechnologische oplossingen tegen mensen-, drugs- en explosievensmokkel binnen havens.

Met steun van Interreg Vlaanderen-Nederland brengen kennisinstellingen uit beide landen bedrijven bij elkaar die samen een technologische totaalaanpak voorzien voor de beveiliging van havens.

PASSAnT voorziet in drie technologieën die als één geheel worden geïntegreerd en die indringers vroegtijdig aan de meldkamer van de havens signaleren. Er wordt gewerkt met slimme dekzeilen voor vrachtwagens, innovatieve hekwerken met sensoren en data verwerkende camera’s die afwijkende trajecten van personen en objecten detecteren.

Samen met de haven van Moerdijk in Nederland, is Haven Oostende één van de initiële partners in het project. In oktober werd in Haven Oostende een 60 meter hoge veiligheid-hekwerk geplaatst. Deze kwalitatieve en inbraak-resistente proefopstelling wordt gedurende een jaar uitgebreid getest. Op 5 december vond de eerste grote test plaats.

Met de test is nagegaan of sensoren in het hekwerk inbraakpogingen ook opmerken en onderscheiden van bijvoorbeeld de normale weerselementen. In een echte situatie krijgen bewakingsdiensten in de meldkamers van havens dan een signaal waarmee ze doelgericht aan de slag kunnen gaan.

Dirk Declerck, CEO Haven Oostende: “Voor een haven is het belangrijk dat ongewenste personen en objecten zich niet zomaar op het terrein kunnen begeven. Met deze technologieën kunnen we dit in de toekomst nog beter vermijden.”

Aan het einde van het project wordt de technologie aangeboden aan alle internationale havens. Mensen-, drugs- en explosievensmokkel zijn immers niet enkel iets wat in Oostende of Moerdijk moet vermeden worden.

De Haven van Antwerpen, North Sea Port, Zeebrugge en Rotterdam zijn lid van het strategisch adviescomité van PASSAnT, zodat zij sturing en feedback kunnen geven omtrent de ontwikkeling van de systemen.