10 miljoen euro EU subsidie voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, zet in op grootschalige doorontwikkeling en toepassing van 3D-metaalprinten met lastechnologie voor Europese kmo's.

Trefwoorden: #3D-metaalprinten, #CO2, #doorontwikkeling, #EU, #Fieldlab RAMLAB, #Havenbedrijf Rotterdam, #lastechnologie, #scheepspropeller, #transport, #Vincent Wegener, #WAAM, #Wire Arc Additive Manufacturing

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fieldlab RAMLAB )

ENGINEERINGNET.BE - Stimulering van de zogenoemde WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie pakt RAMLAB samen met 20 Europese partners op.

‘We kunnen WAAM nu sneller op de markt brengen en toepasbaar maken voor kmo's’, aldus Vincent Wegener, Managing Director RAMLAB.

‘Met de financiering is het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de levensduur twee keer zo lang is. Daarbij kunnen we door de beheersing van de procescondities producten certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie’, zegt Wegener.

Hij voorspelt dat 3D-printen ‘the next big thing’ voor Europese kmo’s in (groot)metaal wordt. ‘Voor de kmo's komt de relatief dure 3D-printtechnologie binnen handbereik. Zo kunnen wij nu WAAM als betaalbare service aan mkb’s aanbieden.’

Producten gaan niet alleen twee keer zo lang mee door toepassing van de WAAM-technologie, maar zijn ook makkelijker te repareren. ‘Doordat we onderdelen lokaal produceren, besparen we bovendien op transportkosten met als bijkomend voordeel: CO2-reductie.’

Daarnaast noemt Wegener het voorbeeld van de 3D-geprinte scheepspropellers. ‘Dankzij het project kunnen we propellers gaan printen met meerdere materialen en nieuwe designs waarmee schepen minder brandstof verbruiken. Dat is goed voor de portemonnee én het klimaat.’

Wegener verwacht verder dat de verdere ontwikkeling op Europees niveau ongeveer 300 banen oplevert. De WAAM-technologie zet RAMLAB in voor de scheepvaartsector, maar ook voor de aerospace- en automotive sector.

Aan het project nemen 21 partners uit verschillende Europese landen deel. Uit Nederland participeren naast RAMLAB de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding.

De komende 4 jaar staat in het teken van onderzoek en doorontwikkeling van de technologie. Begin 2020 organiseert RAMLAB samen met de partners een kick-off op RDM Rotterdam.