Nieuw project onderzoekt waterstof voor intern bedrijfstransport

Waterstof biedt mogelijkheden voor duurzaam transport, niet enkel op de openbare weg, maar ook voor intern bedrijfstransport. Om dit te onderzoeken start VIL met het project ‘Hydrolog’.

Trefwoorden: #Hydrolog, #intern transport, #VIL, #waterstof, #waterstoftank

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Transport op waterstof zit in de lift. De focus ligt voorlopig nog voornamelijk op vervoer op de openbare weg. VIL ziet echter ook mogelijkheden voor interne transportmiddelen op bedrijfssites, zoals vorkheftrucks, straddle carriers, kranen, hoogtewerkers, enzovoort.

Slechts een handvol bedrijven in Europa heeft op dit moment initiatieven lopen voor het verduurzamen van hun intern transport met waterstof. Hierbij wordt waterstof lokaal aangemaakt via elektrolyse uit wind- of zonne-energie die opgewekt is op het eigen terrein.

Een hoge investeringskost en de relatief kleine hoeveelheid rollend materiaal is voor vele bedrijven een reden om niet in waterstof te investeren. VIL zal, samen met vijftien bedrijven, uitzoeken wanneer het voor bedrijven interessant is om de overstap naar waterstof te maken.

Er zal ook gekeken worden of een gemeenschappelijk, al dan niet, mobiel, waterstoftankstation of aanbod door middel van een service model, de kosten kan verlagen en waterstof op die manier aantrekkelijk kan maken voor zowel kmo’s als grote ondernemingen.

Deelnemers:
Antwerp Euroterminal, Ecosource, Air Liquide, POM Limburg, MPET, Delhaize, Engie, DEME, PSA Antwerp, STILL, Aertssen, Motrac, Brussels Airport, Fluxys en Kalmar.