Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd vanuit ISS

Onlangs werd de nanosatelliet Qarman, die volledig door het von Karman Instituut uit Sint-Genesius-Rode ontworpen en opgebouwd werd, succesvol in een baan rond de aarde gebracht.

Trefwoorden: #ISS, #nanosatelliet, #Qarman, #ruimtepuin, #von Karman Instituut

Lees verder

nieuws

( Foto: von Karman Instituut )

ENGINEERINGNET.BE - In december vorig jaar werd de nanosatelliet Qarman succesvol gelanceerd vanaf de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral, naar het Internationale Ruimtestation ISS.

De nanosatelliet gaat nu zijn baantjes (op een hoogte van 400 km) om de aarde trekken tot de eindefase van zijn terugkeer naar de atmosfeer, die over zeven maanden wordt verwacht.

In tegenstelling tot een conventionele CubeSat die ontworpen is om volledig op te branden tijdens de terugkeer in de atmosfeer, is de Qarman nano-satelliet (Qubesat for Aerothermodynamic Research and Measurements on AblatioN) juist ontworpen om een terugkeer in de dampkring te overleven.

Tijdens de atmosferische terugkeer worden gegevens verzameld en wordt informatie verzonden voor analyse over de manier waarop ruimtepuin tijdens de terugkeer in de atmosfeer zal desintegreren. Het hoofddoel van de missie is het nut van een CubeSat als atmosferisch terugkeervoertuig aan te tonen.

Amandine Denis, Qarman-projectmanager bij het von Karman Instituut: "Hiermee willen we analyseren hoe puin uiteenvalt als het de atmosfeer weer binnenkomt. Het doel van dit onderzoek is nul ruimtepuin. Nu komt een deel van het puin dat door de dampkring valt op aarde terecht."

Qarman is een drievoudige CubeSat : 38 cm lang en iets meer dan 5 kg.


ACHTERGROND
Het von Karman Instituut voor Stromingsdynamica (VKI) werd in 1956 opgericht door de Hongaarse professor Theodore von Kármán. Het VKI is de mondiale referentie in zijn sector, de stromingsdynamica, op het gebied van lucht- en ruimtevaart, turbomachines en stuwkracht, alsook op het vlak van leefmilieu en industriële procedés.

Het stelt 35 engineers en 16 professoren tewerk en traint jaarlijks ongeveer 200 studenten en tijdelijke onderzoekers, in het kader van zijn hoge kwaliteits-educatieprogramma voor professionals uit de industriële wereld en universiteiten.