Nieuw Europees actieplan voor circulaire economie

Het nieuwe actieplan bevat 35 initiatieven en drie doelen: concurrentievermogen van de Europese industrie versterken, consumenten machtiger maken en de natuurlijke omgeving beschermen.

Trefwoorden: #actieplan, #afval, #batterijen, #circulair, #consumptie, #digitaal, #duurzaam, #elektronica, #EU, #Green Deal, #groen, #grondstof, #industrie, #klimaatneutraal, #strategie, #transformatie, #voertuigen, #voetafdruk

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen video Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese economie is nog steeds sterk lineair. Slechts 12% van materialen en hulpbronnen blijven in de kringloop, met negatieve economische en ecologische consequenties.

Het actieplan heet: Voor een schoner en concurrerender Europa. Het is een essentiële bouwsteen van de EU Green Deal, Europa’s nieuwe agenda voor duurzame groei, en een hernieuwde versie van eerdere plannen.

Het actieplan streeft naar een verdubbeling van circulair gebruik van materialen in de komende 10 jaar en naar een vermindering van de voetafdruk van de Europese consumptie. Het wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de Europese Industriestrategie, die de Europese industrie op weg moet zetten naar een groene, klimaatneutrale en digitale transformatie.

Het plan bevat een reeks onderling samenhangende initiatieven, om ervoor te zorgen dat circulaire modellen de norm worden:

  • Sterk en coherent productbeleidskader tot stand brengen waarmee duurzame producten, diensten en bedrijfsmodellen de norm worden en consumptiepatronen zodanig veranderen dat afvalproductie al bij voorbaat wordt vermeden.
  • Geïntegreerde strategische aanpak van waardeketens van belangrijke producten.
  • Maatregelen om afval te verminderen en ervoor te zorgen dat de EU beschikt over een goed functionerende markt voor secundaire grondstoffen van hoge kwaliteit.
  • Het vermogen van de EU om de verantwoordelijkheid voor haar afval op zich te nemen, wordt versterkt.
  • Aandacht aan de socio-economische dimensie van de omslag naar een Circulaire Economie.
  • Acties binnen sectoren die de meeste grondstoffen gebruiken en waar het potentieel voor circulariteit hoog is, zoals elektronica, batterijen en voertuigen, verpakkingen, kunststoffen, textiel, bouw en voeding.

Dit Europees actieplan is van groot belang voor Vlaanderen, omdat het via geharmoniseerde wetgevende regels en stimuli de nodige verdere stappen zet en zorgt voor duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Dit moeten zorgen voor een meer gelijk speelveld op de Europese interne markt en zelfs in een mondiale markt, waardoor alle actoren in de waardeketen aan dezelfde ambitieuze regels onderhevig zijn op vlak van het sluiten van kringlopen, dematerialisatie en afvalbeleid en hen tijdig nieuwe kansen voor innovatie worden geboden.

Implementatie en handhaving is hier vanzelfsprekend een onmisbaar sluitstuk.


Bekijk hieronder een video: