• 14/03/2012
  • |     BB

Federaal Wetenschapsbeleid tevreden over IUAP-financiering

Voorzitter Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid Philippe Mettens tevreden over engagement federale overheid voor ‘Interuniversitaire Attractiepolen’.

Trefwoorden: #belspo, #IUAP, #magnette, #mettens, #onderzoek, #paul magnette, #research, #wetenschap, #wetenschapsbeleid

Lees verder

research

( Foto: Clariant )

ENGINEERINGNET.BE -- De financiering van fase VII van de Interuniversitaire Attractiepolen (IUAP) komt niet in het gedrang.

BELSPO, het Federaal Wetenschapsbeleid, stelt in een communiqué ‘verheugd te constateren dat minister Paul Magnette de nodige budgettaire middelen heeft kunnen bekomen’.

Voorzitter van Federaal Wetenschapsbeleid Philippe Mettens: “De onderhandelingen hadden nochtans twijfels doen ontstaan over de financiering van deze fase, hoewel er reeds 82 voorstellen waren, die in de evaluatiefase door 300 experten zijn.”

De Interuniversitaire Attractiepolen willen netwerken ondersteunen die hun uitmuntendheid in fundamenteel onderzoek aantonen en die deel uitmaken van internationale netwerken.

Tot nu ging het om 44 netwerken, samengesteld 324 teams. 5.000 onderzoekers zijn hierbij betrokken waarvan 550 rechtstreeks gefinancierd door dit programma. Elk netwerk bestaat uit tenminste 4 partners uit het Noorden en het Zuiden van ons land.

Mettens: “Tal van Europese landen benijden ons deze netwerken. Sinds 1987, jaar waarin de IUAP werden opgericht, zijn deze inderdaad uitgegroeid tot een voorbeeld, op internationale en meer bepaald Europese schaal, van organisatie van fundamenteel onderzoek.”

De financiering laat de Belgische universiteiten en de federale wetenschappelijke instellingen toe om lopend onderzoek verder te zetten of nieuwe acties te ondernemen.


ACHTERGROND
Tegen alle verwachtingen had de Regering in lopende zaken, in juni 2011, het principe goedgekeurd van de lancering van fase VII van de Interuniversitaire attractiepolen (IUAP). Dit onderzoeksprogramma is het laatste dat aan onderzoekers uit het hele land de mogelijkheid biedt om samen te werken in alle wetenschapsgebieden. Het gaat bovendien om fundamenteel onderzoek.