Nieuwe impuls voor assemblage fotonische chips

PHIX ontvangt regionale steun om het assembleren van fotonische chips op te kunnen schalen, waarbij onder meer een door het Fraunhofer Project Center ontwikkelde machine wordt ingezet.

Trefwoorden: #assembleren, #automobielindustrie, #chips, #componenten, #elektronica, #fibers, #fotonica, #fotonisch, #Fraunhofer Project Center, #glasvezel, #high-tech, #innovatie, #PHIX, #PIC, #sensoren, #technologie, #UTwente

Lees verder

Techniek

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - De fotonicamarkt groeit de komende vijf jaar naar verwachting exponentieel. De technologie die werkt met licht, dringt door in de gezondheidszorg, automobielindustrie, sensoren en in consumentenelektronica.

Photonic Integrated Circuits (PIC’s), chips die werken met licht, zijn een sleuteltechnologie voor deze toekomst. Voordat PIC’s kunnen worden ingebouwd in producten, moeten ze met hoge nauwkeurigheid worden verbonden aan andere componenten, zoals fibers, andere PIC’s en elektronica.

Die fotonische assemblage is de kerncompetentie van PHIX, dat in juli 2018 werd opgericht met onder meer steun van de Universiteit Twente. In de elektronica zijn er veel bedrijven die zelf het ontwerp maken, maar de assemblage en het testen uitbesteden aan een bedrijf.

De assemblage van PIC’s neemt PHIX uit handen van haar klanten, die zo niet zelf hoeven te investeren in de apparatuur en productieprocessen. Een prototype is op deze manier ook snel op te schalen naar een volumeproduct.

Op weg naar massafabricage biedt PHIX ook technische ondersteuning bij de productontwikkeling, volgens richtlijnen die al vroeg borgen dat het ontwerp in grote series te maakbaar is. Zo’n standaard is belangrijk om een positie te verwerven op de markt.

Eerder al ontwikkelde het Fraunhofer Project Center, ook gevestigd op de campus van UTwente, een machine voor PHIX, voor seriematige productie van fotonica-chips. Deze machine kan glasvezels geautomatiseerd verbinden met een PIC.

De nieuwe investeringen van Innovation Industries en Oost NL gaat PHIX inzetten voor verdere uitbreiding van haar faciliteiten. CEO Albert Hasper van PHIX: “Opschaling naar volumeproductie is een essentiële stap om de fotonica-industrie volwassen te maken.”

Innovation Industries is een technologiefonds dat investeert in veelbelovende high-tech, agri-foodtech en med-tech bedrijven in Nederland.

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland die, in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland, de regionale economie versterkt.

Het Innovatiefonds Twente richt zich daarin op de financiering van innovatieve Twentse MKB-bedrijven.