Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Trefwoorden: #haven van Zeebrugge, #Jan De Nul, #Pierre Vandammesluis, #renovatie, #Zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jan De Nul Group )

ENGINEERINGNET.BE - Jan De Nul Group heeft in de Zeebrugse haven de tweede sluisdeur van de Pierre Vandammesluis losgekoppeld, uit het water getild en met een drijvende bok overgebracht naar de achterhaven voor renovatie.

Een spectaculaire operatie, want zo een deur weegt ruim 2.500 ton en heeft de oppervlakte van een kwart voetbalveld (60 m x 10 m x 24 m). Deze werken gebeuren in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en maken deel uit van de grootscheepse renovatie van de Pierre Vandammesluis, de cruciale toegang tot de achterhaven van Zeebrugge.

Het consortium zal meerdere mechanische onderdelen vervangen en nieuwe technieken installeren zoals een compressor en agitatieschroeven. Daarnaast zullen er meerdere aanpassingen aan de staalstructuur gebeuren zoals de plaatsing van 4 extra vlinderkleppen. De deur wordt daarna opnieuw geschilderd om ze te beschermen tegen corrosie.

Na de renovatiewerken wordt de sluisdeur in 2021 opnieuw teruggevaren en in de deurkamer geplaatst. Tijdens de renovatie van deze sluisdeur kan de Vandammesluis perfect blijven functioneren met de drie andere sluisdeuren.

Omdat deze sluit vandaag de enige toegang tot de Zeebrugse achterhaven is en om de toegankelijkheid van de Zeebrugse haven te garanderen, wordt vanuit Vlaanderen in totaal 120 miljoen euro geïnvesteerd in deze renovatie.