Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Natuurwetenschappers Steven Lowette, Seth Moortgat en Freya Blekman zullen zetelen in de physics coordination group van de CMS-detector bij deeltjes­versneller CERN.

Trefwoorden: #CERN, #CERN, #deeltjesversneller, #natuurwetenschapper, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB - CERN )

ENGINEERINGNET.BE - Prof. Steven Lowette zal vanaf september en gedurende twee jaar, de zoektocht naar “exotische” nieuwe deeltjes coördineren. Dit is een grote prioriteit binnen het hele programma van CERN.

Het internationaal onderzoek aan CERN is georganiseerd in verschillende werkgroepen, en één daarvan is de zogenaamde “Exotica” groep. Dit is de grootste fysica-groep in het CMS experiment, verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de hele wetenschappelijke output.

Dr. Seth Moortgat zal de identificatie van b-quarks (een elementair deeltje) coördineren. De identificatie hiervan ligt aan de basis van analyses die jaarlijks zo’n vijftigtal artikels opleveren. Dit onderzoek is belangrijk voor het vinden van nieuwe deeltjes en de studie van bekende deeltjes, zoals het Higgs-deeltje en de top-quark. Seth Moortgat is een FWO postdoctoraal onderzoeker.

Prof. Freya Blekman is unaniem herkozen als communicatie-officer. Zij coördineert de verspreiding van de meer dan honderd jaarlijkse wetenschappelijke papers naar artikelen in gewone mensentaal en op sociale media.