Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel verwerkt

TNO lanceert, na jaren onderzoek, experimenteren en testen, nieuwe zonnepanelen die onopvallend in grote oppervlakken passen, omdat ze in elk formaat en kleurpatroon zijn te fabriceren.

Trefwoorden: #BAM, #Design Innovation Group, #energie, #gevel, #glas, #klimaatdoelstelling, #kunststof, #Mimic, #module, #rendement, #Solar Electricity, #Solar Visuals, #TS Visuals, #UNStudio, #wattpiek, #zonnepaneel

Lees verder

Techniek

( Foto: BAM )

ENGINEERINGNET.BE - 'Mimic' is een nieuwe generatie energie opwekkende gevelmodules die naadloos zijn in te passen in de gebouwde omgeving.

Fantasieloze zijgevels van flatgebouwen kunnen door toepassing van dit materiaal een duurzame en esthetische metamorfose ondergaan.

Ook biedt het corporaties de kans hun woningbestand te verduurzamen bij groot onderhoud en renovatie door deze nieuwe generatie PV-modules te installeren.

De ‘mimic design’ gevelmodules worden op de markt gebracht door de uit TNO voortgekomen startup Solar Visuals, dat nauw samenwerkt met architectenbureau UNStudio en TS Visuals, een bedrijf gespecialiseerd in ontwerpen en print van grote oppervlakken, zoals in de Rotterdamse Markthal.

Andere partners zijn Solar Electricity en Design Innovation Group. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelde 1,1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de ontwikkeling van de nieuwe zonnepanelen.

Voor BAM Energy Systems is het product een innovatieve aanvulling in hun aanbod van duurzame energiesystemen voor huizen en kantoren.

In hun gevel is gekozen voor een baksteenmotief dat in uitstraling naadloos aansluit op de bestaande gevel. Vergeleken met een klassiek zonnepaneel is het rendement hier circa 25% minder. Daartegenover staat dat formaat en kleur zijn aan te passen aan elke gevelsituatie.

Bij gevelmodules die zijn geoptimaliseerd voor kleur én opbrengst ligt de efficiëntie op zo’n 85% vergeleken met niet-geprinte panelen. De gevelpanelen in de BAM-gevel hebben een vermogen van 220 wattpiek per paneel.

De gevelmodules met zelfgekozen ontwerp vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken. Grote geveloppervlakken kunnen hiermee bijdragen aan energieopwekking en daarmee aan het behalen van klimaatdoelstellingen.

TNO gaat de komende tijd metingen doen om de opbrengst onder verschillende omstandigheden vast te stellen en het product verder te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van het gewicht van de modules door het nu gebruikte glas te vervangen door kunststof.

Tegelijkertijd zijn experts bezig manieren te vinden om de energieopbrengst verder te verhogen. Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende gevelmodules in kostprijs concurreren met de meest gangbare materialen in deze sector.