Green Deal en de circulaire economie

De Green Deal is een strategisch plan om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken tegen 2050. Is dit een mogelijkheid om ons economisch model te heroverwegen?

Trefwoorden: #Agoria, #Europa, #green deal, #klimaatdoelstellingen

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Klimaatneutraliteit is een uitdaging voor alle spelers in de technologiesectoren. Agoria helpt bedrijven bij het identificeren van de kansen die de klimaattransitie biedt, maar wil ook een antwoord geven aan deze bedrijven met uitdagingen. Industrie, bouw en mobiliteit, in al zijn aspecten, vormen de drie grote projecten waaraan Agoria actief werkt en waar uitdagingen maar ook kansen liggen voor de technologische industrie.

De circulaire economie
De Europese Commissie kondigde op 11 maart haar actieplan aan om de circulaire economie te ontwikkelen. Dit plan, dat helemaal binnen het kader van de Green Deal valt, voorziet in maatregelen die de gehele productlevenscyclus omvatten. Voor Agoria is het absoluut noodzakelijk dat het ecologisch ontwerp van producten op Europees niveau blijft behouden om de interne markt te behouden. In dezelfde context pleiten wij ook voor een Europese eenheidsmarkt voor recyclage. De interpretatie van de regelgeving over grensoverschrijdend transport door lidstaten vormt vandaag een ware belemmering voor hoogwaardige recycling in Europa.

België is de Europese leider in de circulaire economie
België is helemaal niet slecht gepositioneerd qua circulaire economie. België heeft doorgedreven inzamelsystemen voor elektrische en elektronische apparatuur (Recupel) alsook een uitstekend recyclingnetwerk voor non-ferro materialen. Dit is een unieke troef waarmee we metalen kunnen recycleren die niet ontgonnen worden in Europa, en waarvoor we sterk afhankelijk zijn van China en/of andere continenten. Er zijn natuurlijk nog technologische uitdagingen aan te pakken, vooral in het kader van plastic recycling.

Recycling is natuurlijk niet alles. Voor de circulaire economie is het ook essentieel om de levensduur van producten te verlengen en efficiënter om te gaan met hulpbronnen in onze samenleving. Kort gezegd: meer doen met minder. Elke besparing vertegenwoordigt winst in concurrentievermogen voor het bedrijf én heeft een positief effect op de klimaatuitdagingen. Voor een groot aantal bedrijven is de materiaalkost vaak hoger dan die van het personeel. JTekt Torsen, fabrikant van versnellingsbakken, ontwierp zijn product opnieuw om met het 'near net shape’-concept 40% minder hulpbronnen te gebruiken, met behoud van functionaliteit en betrouwbaarheid. De productkost is 30% lager en dat betekent onmiskenbaar meer concurrentievermogen.

Nieuwe businessmodellen
Als het product eenmaal op de markt is, rijst de vraag van onderhoud, hergebruik, ‘product servitization’ en remanufacturing. Een refurbished product hoeft niet van mindere kwaliteit te zijn. De ervaring leert dat we er vaak een ander marktdeel mee kunnen aanspreken dan dat van nieuwe producten. Een ander voordeel: met remanufacturing krijg je ook veel informatie uit het veld die je kunt integreren bij het ontwerpen van nieuwe producten. Dit is typisch het geval voor slijtdelen.

Nieuwe businessmodellen ‘as a service’ zorgen voor een nieuwe aanpak: in plaats van een product, verkopen we de functionaliteit terwijl de producent eigenaar van het product blijft. Het bekendste voorbeeld is wellicht dat van ‘light as a service’. Maar ook perslucht, koeling, vermogen, … kunnen. De voordelen van de circulaire economie zijn legio. Een langere levensduur van het product is een logisch gevolg, door hergebruik, door herfabricage of hergebruik van de reserveonderdelen. Er is ook een betere klantenbinding.

Waar beginnen?
Met onze kennis bieden we bedrijven een ‘ingang’ en contacten met professionals. We helpen hen waardenketens te identificeren en eventuele hinderpalen op te heffen. De moeilijkste hindernissen zijn overigens niet van technologische aard. Die zijn meestal een gebrek aan kennis van de waardeketen en haar kansen, juridische uitdagingen, financiering,... De rest is slechts gezond verstand: het zetten van de ene stap na de andere, en een goed netwerk uitbouwen!

Voor meer informatie over de circulaire economie, bezoek de website van Agoria en download de ‘Circulaire economie’-whitepaper.


Door Patrick Van Den Bossche, Lead Duurzaamheid bij Agoria