Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Het prototype van ‘smart face mask’ van Forcit Benelux en Holst Centre integreert high-end technologie met gebruiksgemak, waardoor huidige praktische problemen geneutraliseerd worden.

Trefwoorden: #corona, #covid 19, #Forcit Benelux, #gezichtsmasker, #Holst Centre, #smart face mask

Lees verder

research

( Foto: smartfacemask.org - Holst Centre )

ENGINEERINGNET.BE - De lijst met ongemakken bij zowel de klassieke als de professionele mondmaskers is lang. Niet op zijn minst in het operatiekwartier waar in tijden van ‘Covid-19’-risico complexere maskers (FFP2, FFP3) moeten worden gecombineerd met bijvoorbeeld een gezichtsscherm.

Henri Jacobs, Managing director van Forcit Benelux: “Het was Dr. Verougstraete (vaat-longchirurg) die de zoektocht naar intelligente maskers in een stroomversnelling bracht.”

Vandaag vind je op de wereldwijde markt geen slimme maskers specifiek bedoeld voor de medische sector. Er zijn tot nu toe alleen slimme maskers zonder certificering die in luchtvervuilende situaties toegepast kunnen worden en die dus niet voldoen aan de Europese (medische) standaarden en certificering.

Het Gentse Forcit Benelux gaat daarom samenwerken met Holst Centre om het ‘smart face mask’ te ontwikkelen. Het slimme masker is geconnecteerd met een app en begeleidt de gebruiker in het juiste gebruik en schakelt ongemakken en frustraties uit.

Het ‘smart face mask’ zal het leven van de gebruikers veiliger en comfortabeler maken. In een eerste fase worden de volgende punten aangepakt:

  • de stem versterken via een ingebouwde microfoon en luidspreker;
  • waarschuwen wanneer het tijd is om de filter te vervangen
  • het ademen gemakkelijker maken;
  • de vorm van het masker stevig op zijn plaats houden;
  • de nodige input voor EU-certificatie verkrijgen;
  • leren uit data analyses op basis van ademhaling

In een tweede fase zullen sensoren in het masker data meten en rapporteren via de gelinkte app. Daartoe wordt extra technologie toegevoegd die het mogelijk maakt om vitale parameters, zoals temperatuur, zuurstofsaturatie, ademhalingsritme … te monitoren. Op die manier wordt het masker ook een middel om preventief de gezondheidstoestand van een gebruiker/patiënt op te volgen en te voorspellen.

In de pilootfase worden deze intelligente mondmaskers exclusief aangeboden aan artsen, via https://smartfacemasks.org, waar zij ook hun feedback kunnen rapporteren. Hierdoor worden kinderziektes opgespoord, kan het design verfijnd worden en kan extra technologie toevoegd worden.


ACHTERGROND
De pilootversie van de eerste generatie van het ‘smart face mask’ gebruikt 3D-printing voor de productie en integreert Holst Centre's technologie voor onder meer de bluetooth-connectie en de microfoon en luidspreker. In een later stadium zullen extra sensoren via slim textiel en machine learning (voor monitoring en voorspellingen) worden toegevoegd.


Video: