Ontwikkeling slim nanodeeltje tegen antibiotica-resistente infecties

Nederlandse en Chinese wetenschappers hebben een slim nanodeeltje ontwikkeld dat zelf een route vindt naar de kern van een infectie in het lichaam om bacteriën te verspreiden en ze te doden.

Trefwoorden: #antibiotica, #antibiotica-resistentie, #bacterie, #biofilms, #biomateriaal, #bloedbaan, #Henny van der Mei, #immuuncellen, #infecties, #nanodeeltje, #positief geladen, #route, #slijmlaag, #UMCG, #zuur

Lees verder

research

( Foto: RUG )

ENGINEERINGNET.BE - Bij resistente bacteriën helpen antibiotica niet meer. Het gevaar hiervan wordt nogal eens onderschat, aldus Henny van der Mei, hoogleraar in biomateriaal gerelateerde biofilms en infecties aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (Nederland).

‘Als we niets doen, dreigen antibiotica-resistente infecties tegen het jaar 2050 wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak te worden. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van antibiotica én om nieuwe manieren te vinden om bacteriële infecties te bestrijden.’

De huidige antibiotica heeft bij de bestrijding van een bacteriële infectie moeite om door te dringen tot de kern van de infectie, omdat bacteriën zich gehuld hebben in een slijmlaag. Hierdoor worden alleen bacteriën aan de buitenkant van de infectie gedood.

Het nu ontwikkelde nanodeeltje weet wel door te dringen tot de kern van de infectie. Het deeltje zorgt er vervolgens ook voor dat bacteriën door het lichaam worden verspreid, waardoor ze beter kunnen worden gedood door immuuncellen en bestaande antibiotica.

‘Voor zover wij het kunnen overzien, is dit het eerste slimme nanodeeltje dat deze beide functies in zich heeft’, zegt Van der Mei.

De onderzoekers brachten het slimme nanodeeltje in bij muizen gevolgd door een antibioticum en zagen via een doorkijkglas in de buik van de muis dat het via de bloedbaan zelf een route naar een infectie wist te vinden.

In de zure omgeving van een bacteriële infectie wordt het deeltje positief geladen, waardoor het kan binden met de negatief geladen bacteriën. Bacteriën worden losgemaakt van de infectie waardoor ze op andere plekken in het lichaam beter zijn te bestrijden.

‘Verspreide bacteriën kunnen gemakkelijker door immuuncellen uit de bloedcirculatie worden verwijderd dan wanneer ze dicht bij elkaar op een infectieplaats leven’, aldus Van der Mei. ‘En wanneer de bacteriën verspreid zijn over het lichaam, vergroot dat de werkzaamheid van bestaande antibiotica.’