Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Trefwoorden: #AC, #ALEGrO, #conversiestation, #DC, #Elia, #Lixhe, #transmissienetbeheerder, #Wallonië

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia Group )

ENGINEERINGNET.BE - Alle infrastructuur is nu geïnstalleerd en de tests om de verbinding onder spanning te zetten kunnen volgende week starten.

Deze verbinding zal het de twee landen mogelijk maken om 1.000 MW (1 GW) aanvullende elektriciteit uit te wisselen. Het project ligt in de laatste rechte lijn voor de commerciële exploitatie, die is gepland voor het einde van dit jaar.


ACHTERGROND
ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland. De elektrische verbinding van 90 km zal de netten verbinden van transmissienetbeheerders Elia (België) en Amprion (Duitsland).

Dankzij het conversiestation van Lixhe kan de gelijkstroom (DC, waarvan de elektriciteit in een enkele gegeven richting stroomt) die wordt gebruikt voor de interconnectielijn worden omgezet in wisselstroom (AC, waarvan de stroom en de spanning 50 keer per seconde, dus met een frequentie van 50 hertz, wisselen), die gebruikt wordt in 98 % van het interne Belgische net.

Met de gelijkstroom kan een grote hoeveelheid energie (1.000 MW) over een lange afstand (verbinding van 90 km) in de ene of de andere richting worden getransporteerd.