Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Trefwoorden: #Act&Sorb, #actieve kool, #houtafval, #MDF, #recycleren, #zuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Act&Sorb )

ENGINEERINGNET.BE - MDF is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Het werd in de jaren zeventig van vorige eeuw ontwikkeld en wordt voornamelijk als bouwmateriaal gebruikt. Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd.

Tot op heden worden de reststromen verbrand of in een stortplaats gedumpt. Dankzij de nieuwe technologie ontwikkeld door Act&Sorb is het mogelijk om de reststromen van dit duurzame houtproduct een nieuw leven te geven als hoogwaardig actief kool.

Dit product wordt onder meer gebruikt voor de zuivering van water, lucht en chemicaliën, maar ook voor voedsel- en drankverwerking. Bovendien is het productieproces volledig zelfonderhoudend en energiepositief.

Voor de locatie van de nieuwe fabriek werd voor Genk gekozen omdat het bedrijf er dan dicht bij het Albertkanaal, het wegennet en spoorverbindingen ligt. Het gaat om een investering van 27 miljoen euro (de Vlaamse regering kende hiervoor ook 2 miljoen euro toe) en het bedrijf zou enkele tientallen mensen tewerk stellen.